Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

16 Ocak 2014 Perşembe

Günün belgeseli: Alman "ZDF-İnfo" kanalında yayınlanan "Hitler'in Savaşçıları" isimli belgesel dizisinin ilk bölümü!

Alman "ZDF-İnfo" kanalında yayınlanan "Hitler'in Savaşçıları" başlıklı 6 bölümlük ve ilk defa 1998 yılında yayınlanan belgeselin birinci bölümünü ekliyorum.

Hazırlayıcısı, Guido Knopp isimli 1980'lerden itibaren devlet kanalı olan ZDF için çalışan bir tarihçi-gazetecidir. Öncesinde "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ve "Welt am Sonntag" gazetelerinde (ortanın sağı olarak nitelendirebileceğimiz) çalışmıştır. Devletten aldığı destekle özellikle Nasyonal Sosyalizm tarihi üzerinde uzmanlaşmış çok üretici bir yazardır.


Kitapları ve bunlardan üretilen belgeselleri çok geniş kaynaklara dayanır ve anlatımı/sunumu akıcı ve kolay anlaşılır bir tarza sahiptir. Diğer bir deyişle, Almanya'da popüler tarih yaratıcıları arasında en ön sıralarda yer alır. Belgesellerinde ki sorun, her ne kadar bir kaç bölümden oluşsa da, neredeyse 30 yıla yakın bir dönemi anlatırken doğal olarak oluşan bilgi patlaması ve dönemsel atlamalardır. Bir nevi bilgilerin kısıtlı zaman dilimine sıkıştırılması sonucu oluşan bir bombardıman ve bunun sonucu seyirci de kopmalar yaşanır. Bundan dolayı, kitaplarını okumak daha verimlidir.

Bugün 6 bölümlük belgeselin birinci kısmını size sunuyorum. 
Aşağıda "youtube"'da bulduğum 
İngilizce versiyonun linkini ekliyorum.


Belgeseli takip edenler, Knopp'un ele aldığı karakterlerin analizini sosyal, ekonomik ve politik etkileşimler ışığında yaptığını göreceklerdir.

"Devlet kanalı" olan ZDF için çalıştığı gerçeğini hiç bir zaman unutmayalım. "Resmi kaynaklara" dayalı bir popüler tarihçilik yapmak zorunda kalmış, "Holocaust", savaş öncesi uluslararası politika, 2 savaş arası dönemde ki ideolojik çatışmanın Avrupa siyasetine ve Alman iç politikasına etkileri, 1. Dünya Savaşı'nın mirası gibi konulara belirli bakış açılarından yaklaşmıştır. Yine de çok verimli ve seyretmesi/okuması her zaman öğretici bir tarihçi/gazetecidir.

Dilimize 2 kitabı tercüme edilmiştir. Daha önce tanıtmıştım. Her iki kitabın tercümesi güzeldir. Fiyatları uygundur. Baskı kalitesi ülkemiz koşullarındadır.


Diğer bölümlere bu linkden ulaşabilirsiniz:
https://savasvetarih.blogspot.de/search/label/Guido%20Knopp

13 Ocak 2014 Pazartesi

Heeresgeschichtliches Museum Wien / Viyana Askeri tarih müzesi bölüm 2!

Bloğu ziyarete eden okuyuculardan birisinin uyarısı üzerine gezdiğim bir çok müzede çekilmiş fotoğraflara yer vermeye başladım.
Başlangıç olarak, Viyana Askeri Tarih müzesini seçmiştim. İlk defa, 1990'lu yılların sonunda ziyaret ettiğim bu müzede, o zaman çektiğim fotoğraflara ulaşamadım. Onun yerine, 2012 yılında yaptığım geziye ait fotoğrafları ekliyorum.
İlk tanıtım nedeniyle, bir çok fotoğraf arasından, müzenin giriş bölümlerine ait olanları seçmiştim.

Bugünden itibaren müzede ki bölümler bazında başka fotoğraflara da yer vereceğim. Ancak, öncelikle, bu müzeyi diğer "askeri tarih" müzelerinden öne çıkaran bir özelliği vurgulamak istiyorum.
Müze girişinden itibaren uzanan hole, "Feldherrenhalle" (Komutanlar holü) adı verilmiştir. Bu holde, Habsburg hanedanı tarihine damgasını vurmuş 56 komutanın, her biri 186 cm boyunda, mermerden oyulmuş heykeli yer alır. İmparator Franz Joseph, söz konusu binanın, sadece silah ve askeri araç gereç içeren sıradan bir müze olmasını istememiştir. İmparatorluğun askeri tarihine damgasını vurmuş, 56 komutanın anıldığı bir "Şan ve Şeref Holü" eklenmesini talep etmiştir.







Müze hakkında kısa bir bilgiyi tekrar edelim:
Söz konusu müze, Avusturya Macaristan İmparatorluğu başkent olan Viyana'da inşa edilen cephanelik kompleksinin merkez binasıdır.
İmparator Franz Josef'in emriyle, Danimarka'lı mimar Theophil von Hansen tarafından, 1850-56 yılları arasında inşa edilmiştir. Bir silah müzesi olarak açılışı yapılan bina, bu işlevini genişleyerek sürdürmüştür.
Ağırlıklı olarak, 16. yüzyıldan 1955 yılına kadar, farklı dönemlerde üretilen silahları ve araçları kapsar. Doğal olarak, Osmanlı dönemine ait bir çok silah ve orduda kullanılan eşya sergilenmektedir.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
askerimüze

10 Ocak 2014 Cuma

Heeresgeschichtliches Museum Wien / Viyana Askeri tarih müzesi!

Bloğu ziyarete eden okuyuculardan birisi, neden çok az fotoğraf olduğunu sormuş. Ben de, ilk günden itibaren bloğun amacının, ağırlıklı olarak, yazılı bilgi vermek olduğunu belirttim. (İnternette, oradan buradan kopyalanıp, altına 2 kelime eklenerek, sunulan bir çok fotoğraf var.)Diğer taraftan, okuyucuya hak verdim. Elimde gezdiğim bir çok müzede çekilmiş fotoğraf var. Bundan sonra, onlara yer vereceğim.
Başlangıç olarak, Viyana Askeri Tarih müzesini seçtim. İlk defa, 1990'lu yılların sonunda ziyaret ettiğim bu müzede, o zaman çektiğim fotoğraflara ulaşamadım. Onun yerine, 2012 yılında yaptığım geziye ait fotoğrafları ekliyorum.
Doğal olarak, bu ilk tanıtım nedeniyle, bir çok fotoğraf arasından, müzenin giriş bölümlerine ait olanları seçtim. İleride ki yazılarda, başka fotoğraflara da yer vereceğim.
Fotoğraflara geçmeden önce, müze hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum.
Söz konusu müze, Avusturya Macaristan İmparatorluğu başkent olan Viyana'da inşa edilen cephanelik kompleksinin merkez binasıdır.
İmparator I. Franz Josef'in emriyle, Danimarka'lı mimar Theophil von Hansen tarafından, 1850-56 yılları arasında inşa edilmiştir. Bir silah müzesi olarak açılışı yapılan bina, bu işlevini genişleyerek sürdürmüştür.
Ağırlıklı olarak, 16. yüzyıldan 1955 yılına kadar, farklı dönemlerde üretilen silahları ve araçları kapsar. Doğal olarak, Osmanlı dönemine ait bir çok silah ve orduda kullanılan eşya sergilenmektedir.

 






(Kısa bir not düşmek istiyorum: "Wikipedia Türkçe" sayfasında, müzenin ismi, "Arsenal müzesi" diye tercüme edilmiş. Müzenin ismi, "Militaergeschichtliches Museum", yani, "Askeri Tarih müzesi". Her ne kadar, Viyana'da inşa edilen "arsenal", yani cephaneliğin ana binası olsa da, ismi "Arsenal Museum" değil. Ayrıca, "arsenal" Türkçe bir kelime değil.)
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
askerimüze

4 Ocak 2014 Cumartesi

"Atlas Tarih" dergisinin, 24. sayısı (Aralık2013/Ocak2014)!

Aralık ayında tanıtımını yaptığımız bir tarih dergisi, 2 ayda bir çıktığından, geçen ay gözden kaçırmış olan okuyucular için bu ay bir tekrar yapıyorum:

O da “Atlas Tarih”. İki ayda bir yayınlanan bu süreli yayının 24. sayısı (Aralık2013/Ocak 2014) çıktı.

Bu ayki sayfa sayısı 146 olan derginin, satış fiyatı 14.- TL.

Gazete bayiine.. (En azından eskiden öyleydi!)

Ilginizi çekebilecek diğer yazılar:

tarihdergileri

1 Ocak 2014 Çarşamba

Sağlık ve mutluluk dolu bir yeni yıl dileğiyle...

Sevdiklerinizle beraber, sağlık, şans ve mutluluk dolu bir yeni yıl dileğiyle...