Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

30 Mart 2016 Çarşamba

Günün kitabı: Hitler'in sığınağından Pentagon'a Gehlen / Fremde Heere Ost / CIA

Bugün tanıtmak istediğim kitap, İleri yayınları tarafından 2005 yılında piyasaya verilmiş. 339 sayfalık bir biyografi tercümesi. Orijinali, 1971 yılında, "der Dienst: Erinnerungen 1942-1971" (Görev: Hatıralar 1942-1971) adı altında, Hase ve Köhler yayınevi tarafından basılmış 424 sayfalık bir kitap. (Tercümenin, hiç bir yerinde, orijinal  hakkında bir bilgi bulamadım ki, bence bir eksiklik!)

1902 doğumlu Gehlen, Alman ordusunda, cephe gerisinde, çeşitli bölümlerde çalıştıktan sonra, 1942 Mayıs'ında, o güne kadar, casusluk faaliyetleri hakkında hiç bir bilgisi olmamasına rağmen, FHO isimli birimin başkanlığına atanmıştır. Hiç yabancı dil bilmez ve daha da ilginci ,o güne kadar Doğu cephesi ve Sovyetler Birliği ile Sovyet ordusu hakkında hiç bir faaliyette görev almamıştır.

Fremde Heere Ost, Nazi Almanya'sının, 2. Dünya Savaşı öncesinde ve esnasında, Doğu cephesinde faaliyet gösteren, istihbarat örgütüdür.

Kuruluşu, 1. Dünya Savaşı dönemine rastlar. İlk kurulduğunda, "Abteilung Fremde Heere" (Yabancı Ordular Bölümü) adı altında, düşman ordularının durumu ve faaliyetleri hakkında bilgi toplamakla görevli küçük bir birimdi.

Savaş sonunda imzalanan, Versay anlaşmasına bağlı olarak, kapatıldı. Ancak, küçük bir birim, "Heerestatistische Abteliung" (ordu istatistik birimi) adı altında, önce, orduya, sonra da Savunma Bakanlığına bağlı olarak çalışmaya devam etti.

1931 yılında, "Fremde Heere" ismini tekrardan alan, örgüt, 7 yıl sonra, "Fremde Heere West" ve "Fremde Heere Ost" olarak ikiye ayrıldı. (Batı ve Doğu Düşman Orduları ayrımı!)

Büyük Frederick zamanından beri, Prusya/Alman ordularının en büyük iki zaafı, istihbarat ve lojistik olmuştur. 1. Dünya Savaşı öncesinde, kurulan "ordu istihbarat örgütü" ile bu zaaf aşılmaya çalışılsa da, hiç bir zaman, önemli bir başarı elde edilememiştir.

2. Dünya Savaşı esnasında, bunun en önemli nedenleri arasında, Hitler'in, "kötü haberler duymama isteği(!)" yatıyordu. Bilhassa, Gehlen yönetiminde, Doğu cephesinde, az da olsa, bazı istibarat  başarıları elde edildiyse de, çoğu "yanlış veya gereksiz" veri olarak kabul edilip, değerlendirilmemiştir bile.

Gehlen, 1942-1945 yılları arasında, FHO birimini yönettirken, sadece bir asker olarak değil, inanmış bir "anti-komünist" olarak görev yapmıştır. FHO, Nazi Almanya'sında, başarısız bir birim olarak kabul edilse de (bazı açılardan doğrudur!) Gehlen hem kendi çabaları, hemde seçtiği elemanlarla, geleceğin istihbarat örgütünün temelini atmıştır.



Savaşın sonunda, A.B.D. ordusuna teslim olurken, en önemli hedefi, komünizme mücadelesine, devam etmekti. Savaş sonrasında, Amerikan istihbarat örgütü SOE (Special Operations Executive), biçim değiştirip, CİA adını alırken, Gehlen'in tecrübelerinden çok yararlanılmıştır.

Nisan 1956 tarihinde BND (Bundesnachrichtendienst / Alman Haberama Teşkilatı) kurulana kadar, Almanya'da, Doğu Bloğu'nun casusluk faaliyetlerine karşı görev yapacak olan ve kendi adını taşıyan Gehlen Organizasyonu'nu kurmuştur.

Yaptığım araştırmalarda, dilimize ilk tercüme ve baskının, Berikan yayınevi tarafından 2001 yılına ait olduğunu gördüm. (2004'de bir tekrar baskısı olmuş!)

İleri yayınları, kitabın başına, kontrgerilla konusunda araştırmaları olan, emekli kurmay yarbay Talat Turhan'ın 15 sayfalık bir önsözünü eklemiş ki, bence, kitapta yazılanları anlamak açısından çok faydalı bir başlangıç yazısı.

Ayrıca, konu hakkında, 1999 yılında, Sorun yayınları tarafından basılan ve Mary Ellen Reese tarafndan yazılan, "General Reinhard Gehlen / CİA bağlantısı" isimli bir kitap daha olduğunu saptadım. Bilgisi olan veya kitabı okuyan varsa, kısa bir sunuş yapabilir.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

27 Mart 2016 Pazar

Günün sözü: Erich von Manstein!

8 Ağustos 1943 tarihinde, Zitadella Harekâtı öncesinde, Hitler'e karşı darbe grubunun üyelerinden birisi olan, Rudolff von Gersdorf, Manstein'a, Wehrmacht üst düzey komuta kademesinin, Hitler'den duyduğu rahatsızlığı dile getirir. Manstein aynı görüşte olduğunu vurgulayınca, Gersdorf, "Tüm mareşaller bir araya gelerek, Hitler'in göğsüne tabanca dayamalı!" cümlesini sarfeder. Buna Manstein'ın verdiği cevap:
"Preusische Feldmarschaelle meutern nicht!"
"Prusyalı Mareşaller isyan etmezler!"


23 Mart 2016 Çarşamba

Saumur Tank müzesinden Fransız tanklar hakkında kısa bir video!

Youtube'dan Fransız tankları hakkında kısa, ama öz bir video. Restore edilmiş tankların gösteri yaptığı alan, Saumur müzesine ait (Fransa)



İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
askerimüze

20 Mart 2016 Pazar

Günün kitabı: İkinci Dünya Savaşının Kökenleri / A.J.P. Taylor

Piyasaya yeni çıkan kitaplardan biri: A.J.P. Taylor tarafından yazılan, "İkinci Dünya Savaşının Kökenleri", Alfa yayınları baskısıyla ve Hakan Abacı'nın tercümesiyle çıktı.




A.J.P. Taylor, 1906-1990 yılları arasında yaşamış, İngiliz tarihçi ve gazeteci. Bazıları tarafından, "popüler tarih"'in babası olarak kabul edilir. Bilhassa 19. ve 20. yüzyıl siyaseti hakkında çok değerli eserler vermiştir. 

Yanılmıyorsam, Milliyet yayınları tarafından 1976 yılında, çıkarılan "20. yüzyıl dosyası" ansiklopedisinin, bir alt başlığı olan, "Birinci Dünya Savaşı" kısmında, "Savaş nasıl başladı?" adı altında bir makalesi yayınlandı. 

En ünlü eseri olduğu söylenen, "the Struggle for mastery in Europe 1848-1918" bildiğim kadarıyla dilimize çevrilmedi. 

Bismark'ın biyografisi, Habsburg monarşisi ve dilimize çevrilen bu kitabı, Almanya'da en çok tanınan eserleridir. Alan Clark ile birlikte, 1960'ların İngiltere'sinde, 2. Dünya Savaşı'na farklı bir yorum getirmişlerdir. 

Okuyan olursa, bir yorum yapsın lütfen...

17 Mart 2016 Perşembe

Günün videosu: the War File : Messerschmitt Bf-109

İhsan bey videolarına devam ediyor. Bu sefer, denizaltından, gökyüzüne yükseliyoruz...

Galant ile ilgili kısma dikkat!



Teşekkürler, İhsan bey...

13 Mart 2016 Pazar

Günün silahı: Blendkörper / Duman bombası

Bugün, az bilinen bir silahı tanıtalım.

Almanca “Blendkörper” (“göz kamaştırıcı cisim/cihaz”  şeklinde dilimize çevirebiliriz. İngilizce “blinding devices” olarak tercüme edilmiştir.)

Şekli bir ampule benzer. İçinde daha küçük bir boyutta ikinci bir cam hazne daha vardır. Her iki cam, farklı kimyasallar içerir. Kırılma sonucu, birbirine temas eden bu iki sıvı, kimyasal reaksiyon yoluyla duman/sis oluşumuna yol açar.

Bu özellikleri nedeniyle, genelde, yakın mesafeden, tankların havalandırma deliklerine, görüş çentiklerine atılır. Oluşan yeni kimyasal maddenin, uzun süreli yanma özelliği, tank mürettebatının görüş olanaklarını neredeyse tamamen yok eder. Tank personelinin tankı terk etmesi ve bu esnada, imha edilmesi amaçlanmıştır.  


BK1H ve BK2H (Blendkörper Granate) olarak kodlanmış 2 ayrı tipinde, yaklaşık olarak, 5.000.000 adet üretildiği tahmin edilir. Alman ordusunun özellikle, Doğu cephesinde, saldırı inisiyatifini kaybedip, savunma savaşı vermeye başladığı 1943 yılında üretilmiştir.

10 Mart 2016 Perşembe

Günün kitabı: Weimar Cumhuriyeti'nin kısa tarihi / Colin Storer

Bugün tanıtacağım kitap, İletişim yayınlarından çıkan, "Weimar Cumhuriyet'inin kısa tarihi" ismini taşıyor. Sedef Özge, yayınevinin tarih dizisinin, 98. kitabını, tercüme etmiş.

Colin Storer tarafından yazılmış olan kitabın orjinali, "A short history of Weimar Republic" ismiyle, 2013 yılında, "I.B. Tauris & Co.Ltd." yayınevi tarafından piyasaya sunulmuş. Bu açından bakıldığında, ülkemizde yayınlanan tercüme kitaplar arasında, oldukca güncel bir yayın olarak yer alıyor.



Kendi içinde, "giriş" ve "sonuç" hariç, 6 ana bölüme ayrılmış.

1. bölüm, Kriz yılları (1918-1923)

2. bölüm, Ilımlaştırma mücadelesi:Weimar'ın siyasi kültürü

3. bölüm, Muazzam emflasyon ve Weimar ekonomisi

4. bölüm, Revizyonizm ve istikrar arayışı;Weimar'ın dış politikası

5. bölüm, Weimar toplumu ve kültürü

6. bölüm, Kriz ve çöküş (1929-1933)

Ayrıca, 3 adet ek ve bir "okuma listesi" var.

Colin Storer, doktora tezini verdiği, Nottingham üniversitesinde tarih dersleri vermekte ve kitabın başlığından da anlaşılacağı üzere, Alman tarihinin, "Weimar Cumhuriyeti dönemi" üzerine uzmanlaşmış. Aynı yayınevinden çıkan, "Britain and the Weimar Republic" isimli bir kitabı daha var.

Ülkemizde, çok az bilinen bu dönem, aslında, Nazileri, iktidara getiren, sosyo-ekonomik ve politik çalkantılar açısından çok önemlidir. Bu dönemde, Alman toplumunda yaşananları öğrenmeden, Nazilerin, Almanya'ya neden ve nasıl hakim olduklarını anlamak zordur.

1. Dünya Savaşı'ndan, 2. Dünya Savaşı'na kadar geçen süre içerisinde ki, 21 yıl, aslında, 2 ana bölüme ayrılabilir.

1918-1933:Weimar Cumhuriyeti

ve

1933-1945 Nazi Almanya'sı

Yazar, birbirinin içine geçmiş, bu iki dönemi, savaşın son yılı olan 1918'den başlayarak, siyasal, kültürel, ekonomik ve politik açılardan, çok başarılı bir biçimde ele almış.

Daha da önemlisi, bu kadar geniş bir yelpazede gelişen ve birbirini karşılıklı etkileyen olayları, iyi bir analizle yorumlamış. Okuyucu açısından, en önemlisi, herkesin kolaylıkla anlayabileceği ve sıkılmadan okuyabileceği bir dilde yazıya dökmüş.

2. Dünya Savaşı'nda giden yolda, Alman toplumunda yaşananları öğrenmek isteyenler için, çok güzel bir başucu kitabı.

Rahatlıkla okunan, bazı bölümleri, farklı zamanlarda, tekrar tekrar okuyacağınız bir eser.



Bugüne kadar ki yayınları ile kütüphanelerimizi zenginleştiren İletişim yayınlarından, Sedef Özge'nin güzel tercümesi ile kaçırılmaması gereken bir eser.

260 sayfalık kitabın, satış fiyatı 20.-TL.

7 Mart 2016 Pazartesi

Günün sözü...


Büyük kalabalıklar oluşturan askerler, yürekleri cesaret ateşi ile tutuştuğunda, bileği bükülmez bir güç haline gelirler. Ne zaman ki, yüreklerini korku teslim alır, ne kadar kalabalık olurlarsa, panik havası o kadar kötü olur.

Büyük Kyros (II. Kiros) / Pers imparatoru / M.Ö. 6. y.y.

4 Mart 2016 Cuma

"Atlas Tarih" dergisinin, 39. sayısı (Şubat/Mart 2016)!

Şubat ayında tanıtımını yaptığımız bir tarih dergisi, 2 ayda bir çıktığından, geçen ay gözden kaçırmış olan okuyucular için bu ay bir tekrar yapıyorum:

O da “Atlas Tarih”. İki ayda bir yayınlanan bu süreli yayının 39. sayısı (Şubat/Mart 2016) çıktı.

Bu ayki sayfa sayısı 146 olan derginin, satış fiyatı 14.- TL.

Gazete bayiine.. (En azından eskiden öyleydi!)

Ilginizi çekebilecek diğer yazılar:

tarihdergileri 

1 Mart 2016 Salı

“Bugünü anlamak için, #tarih“ dergisinin, 22. sayısı (Mart 2016)!

Her ayın, olmazsa olmaz, süreli yayını, “Bugünü anlamak için, #tarih“ dergisinin, 22. sayısı (Mart 2016) çıktı.



Bu ayki sayfa sayısı 116 olan derginin, satış fiyatı 12.- TL.
Her ay olduğu gibi, yine “dolu dolu“ bir dergi okunmayı bekliyor.

Ilginizi çekebilecek diğer yazılar: