Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

30 Mart 2016 Çarşamba

Günün kitabı: Hitler'in sığınağından Pentagon'a Gehlen / Fremde Heere Ost / CIA

Bugün tanıtmak istediğim kitap, İleri yayınları tarafından 2005 yılında piyasaya verilmiş. 339 sayfalık bir biyografi tercümesi. Orijinali, 1971 yılında, "der Dienst: Erinnerungen 1942-1971" (Görev: Hatıralar 1942-1971) adı altında, Hase ve Köhler yayınevi tarafından basılmış 424 sayfalık bir kitap. (Tercümenin, hiç bir yerinde, orijinal  hakkında bir bilgi bulamadım ki, bence bir eksiklik!)

1902 doğumlu Gehlen, Alman ordusunda, cephe gerisinde, çeşitli bölümlerde çalıştıktan sonra, 1942 Mayıs'ında, o güne kadar, casusluk faaliyetleri hakkında hiç bir bilgisi olmamasına rağmen, FHO isimli birimin başkanlığına atanmıştır. Hiç yabancı dil bilmez ve daha da ilginci ,o güne kadar Doğu cephesi ve Sovyetler Birliği ile Sovyet ordusu hakkında hiç bir faaliyette görev almamıştır.

Fremde Heere Ost, Nazi Almanya'sının, 2. Dünya Savaşı öncesinde ve esnasında, Doğu cephesinde faaliyet gösteren, istihbarat örgütüdür.

Kuruluşu, 1. Dünya Savaşı dönemine rastlar. İlk kurulduğunda, "Abteilung Fremde Heere" (Yabancı Ordular Bölümü) adı altında, düşman ordularının durumu ve faaliyetleri hakkında bilgi toplamakla görevli küçük bir birimdi.

Savaş sonunda imzalanan, Versay anlaşmasına bağlı olarak, kapatıldı. Ancak, küçük bir birim, "Heerestatistische Abteliung" (ordu istatistik birimi) adı altında, önce, orduya, sonra da Savunma Bakanlığına bağlı olarak çalışmaya devam etti.

1931 yılında, "Fremde Heere" ismini tekrardan alan, örgüt, 7 yıl sonra, "Fremde Heere West" ve "Fremde Heere Ost" olarak ikiye ayrıldı. (Batı ve Doğu Düşman Orduları ayrımı!)

Büyük Frederick zamanından beri, Prusya/Alman ordularının en büyük iki zaafı, istihbarat ve lojistik olmuştur. 1. Dünya Savaşı öncesinde, kurulan "ordu istihbarat örgütü" ile bu zaaf aşılmaya çalışılsa da, hiç bir zaman, önemli bir başarı elde edilememiştir.

2. Dünya Savaşı esnasında, bunun en önemli nedenleri arasında, Hitler'in, "kötü haberler duymama isteği(!)" yatıyordu. Bilhassa, Gehlen yönetiminde, Doğu cephesinde, az da olsa, bazı istibarat  başarıları elde edildiyse de, çoğu "yanlış veya gereksiz" veri olarak kabul edilip, değerlendirilmemiştir bile.

Gehlen, 1942-1945 yılları arasında, FHO birimini yönettirken, sadece bir asker olarak değil, inanmış bir "anti-komünist" olarak görev yapmıştır. FHO, Nazi Almanya'sında, başarısız bir birim olarak kabul edilse de (bazı açılardan doğrudur!) Gehlen hem kendi çabaları, hemde seçtiği elemanlarla, geleceğin istihbarat örgütünün temelini atmıştır.



Savaşın sonunda, A.B.D. ordusuna teslim olurken, en önemli hedefi, komünizme mücadelesine, devam etmekti. Savaş sonrasında, Amerikan istihbarat örgütü SOE (Special Operations Executive), biçim değiştirip, CİA adını alırken, Gehlen'in tecrübelerinden çok yararlanılmıştır.

Nisan 1956 tarihinde BND (Bundesnachrichtendienst / Alman Haberama Teşkilatı) kurulana kadar, Almanya'da, Doğu Bloğu'nun casusluk faaliyetlerine karşı görev yapacak olan ve kendi adını taşıyan Gehlen Organizasyonu'nu kurmuştur.

Yaptığım araştırmalarda, dilimize ilk tercüme ve baskının, Berikan yayınevi tarafından 2001 yılına ait olduğunu gördüm. (2004'de bir tekrar baskısı olmuş!)

İleri yayınları, kitabın başına, kontrgerilla konusunda araştırmaları olan, emekli kurmay yarbay Talat Turhan'ın 15 sayfalık bir önsözünü eklemiş ki, bence, kitapta yazılanları anlamak açısından çok faydalı bir başlangıç yazısı.

Ayrıca, konu hakkında, 1999 yılında, Sorun yayınları tarafından basılan ve Mary Ellen Reese tarafndan yazılan, "General Reinhard Gehlen / CİA bağlantısı" isimli bir kitap daha olduğunu saptadım. Bilgisi olan veya kitabı okuyan varsa, kısa bir sunuş yapabilir.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder