Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

10 Temmuz 2016 Pazar

"Atlas Tarih" dergisinin, 41. sayısı (Haziran/Temmuz 2016)!

Haziran ayında tanıtımını yaptığımız bir tarih dergisi, 2 ayda bir çıktığından, geçen ay gözden kaçırmış olan okuyucular için bu ay bir tekrar yapıyorum:

O da “Atlas Tarih”. İki ayda bir yayınlanan bu süreli yayının 41. sayısı (Haziran-Temmuz 2016) çıktı.
Bu sayı, askeri tarih meraklıları için “dolu dolu” bir sayı olmuş. Doğrusunu söylemek gerekirse, 4 (Evet, yazı ile “dört”!) ayrı makale “askeri tarih” konusu içeriyor.

Kapak konusu olarak, “Bahriyeyi yeniden kurdu.“ başlığı ile aslanlı amiral Cezayirli Hasan Paşa’yı seçmişler. Nalan Dönmez Yakarçelik’in derlediği 8 sayfalık makalede, 1770 yılında ki Çeşme deniz muharebesinde büyük bir kısmı tahrip olan donanmamızı yeniden inşa eden amiralin biyografisi anlatılıyor. Güçlü bir donanma için sadece gemi inşaatı değil, neredeyse ondan daha önemli olan personel eğitiminin önemini anlayan Hasan Paşa, Kasımpaşa’da ki, Kalyoncu Kışlası’nı (Sessiz sedasız yıkılan!) kendine ait arazide, bizzat kendi parası ile yaptırmıştır.

Askeri tarih meraklılarının ilgisini çekecek olan diğer makale, Roma İmparatorluğu’na uzun süre kafa tutan, VI. Mithridates üzerine, İbrahim Dizman tarafından 8 sayfada derlenmiş. M.Ö. 120-63 yılları arasında, 3 ayrı savaşta, Roma’ya başkaldıran imparator, sonunda yenilmiştir. Ancak, gerek savaş taktikleri, gerekse kültürel kişiliği ile Anadolu tarihine damgasını vurmuştur.

Üçüncü ve dördüncü makaleler, özellikle benim gibi, “zırhlı araçlar” konusuna ilgi duyanların, bir kaç defa okuyacağı bir konuya değinmiş.

Her iki makaleye değinmeden önce, kısaca şunu vurgulayalım. Bundan 100 yıl önce, bu ay, 1. Dünya Savaşı’nın Batı cephesinde, “tank”, ilk defa bir savaş silahı olarak İngilizler tarafından kullanıldı. Bu bağlamda, dergide, “tank” silahını ele alan 2 ayrı makale yer alıyor.
Serhat Güvenç tarafından derlenen ilk makele, “İlk tanklarımızı Sovyetler hediye etti.” başlığını taşıyor. 1928 yılında, eğitim amaçlı alınan, Fransız FT-17 tankını saymazsak, ordumuzun, ilk zırhlı birliğini kurmasını sağlayan tanklar, 1932 yılında, Sovyetler tarafından hediye edilmiş olan T-26B tipi hafifi tanklardır. Serhat bey, 6 sayfalık yazıda, hem bu ilk zırhlı birliklerin kuruluş sürecini, hem de, bugün Harbiye Askeri müzesinin bahçesinde duran T-26 tankının öyküsünü anlatmış.

“Tank” silahının, muharebe alanlarında ilk kullanımını ele alan yazı ise, bloğumuzun okuyucularının yakından tanıdığı, Abdullah Turhal’a ait. “Almanlar, tankı önce, hasat makinası sandı.” başlığını attığı yazı, bir fikir olarak ortaya çıkışından, 1. Dünya Savaşı Batı cephesinde ilk kullanılışına kadar geçen süreci ele almış.

“Askeri tarih” içeren bu kadar yazıdan sonra, diğer makalelere bakalım.

Bu ayın “dosya konusu”, “Sinop’tan Rodos’a, Midilli’den Fizan’a Osmanlı’nın sürgünleri” başlığı ile Orhan Koloğlu ve Cengiz Kahraman tarafından, 16 sayfada okuyucuya sunulmuş.

Benim dikkatimi çeken diğer iki yazı şunlar:

“İstanbul’un şehir kütüphanesine ihtiyacı var.” başlığı ile Ayşegül Parlayan’ın Ramazan Minder ile yaptığı söyleşi.

Kader Elveren’in yazdığı “Hindistan’da Türk-İslam izleri” makalesini zevkle okudum.

Bu ayki sayfa sayısı 146 olan derginin, satış fiyatı 14.- TL.

Gazete bayiine.. (En azından eskiden öyleydi!)

Ilginizi çekebilecek diğer yazılar:

tarihdergileri 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder