Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

13 Şubat 2017 Pazartesi

Günün kitabı: Er ist wieder da! / He is back! / O geri döndü!

Hayır, burada, Arnold/Terminator filminden bahsetmiyoruz. 1984 yılında çevrilen, Terminator filminde, Arnold Schwarzenegger'in, neredeyse, "kült" niteliği kazanmış, cümlesinden bahsetmiyoruz.

Aralık 2012 tarihinde Almanya'da çıkan, bir komedi kitabından bahsediyoruz. Politik komedi sınıfına sokabileceğimiz bir roman, daha çıkar çıkmaz, okunmaya bile başlamadan, ortalığı karıştırmaya yetti. Kapağına bakmak, nedenini anlamaya yeter!


Hayal gücünüzü bile kullanmaya gerek yok; evet, Hitler!

Tabii, resmi, romanın başlığı ile birleştirince, çok daha anlam kazanıyor. "O, geri döndü!"

Böyle bir başlık görünce, ister istemez, "Nasıl yani, 2012 yılında, Hitler'in, Almanya'ya geri dönmesi üzerine yazılmış bir kitap!" tepkisi gösteriyorsunuz.

Doğal olarak, kitabı karıştırıyor, ve büyük bir ihtimalle satın alıyorsunuz. Zaten, 2012 Noel'in de en çok satılan kitaplar listesine girdi!

Peki konusu ne? 2011 yılında, Hitler, Berlin'de uyanıyor. Ordusuz, partisiz, tek başına. Yabancılarla dolu bir şehirde. ne yapabilir? Hiç beklenmedik bir şekilde, komedyen olarak yeniden ünleniyor.

Çok satan bir roman olarak, beğenenler çok, eleştiren sayısı da küçümsenmeyecek kadar.

Kitabı okumadım, fikir ilgimi çekmedi. (Alternatif tarih her zaman ilgimi çekse de!)

Üstü kapalı sorulan soru şu:  Geri dönebilir mi?; Almanya'da yeni bir Hitler çıkabilir mi?

Kaçınılmaz olarak cevabım: Hayır. Neden mi? İç ve dış ekonomik, sosyal, politik, ve kültürel koşullar çok farklı. Daha da önemlisi, sistem, Avrupa'da savaş istemiyor. Çatışmalarını, Dünya'nın başka bölgelerine kaydırdı ve bazı iç hesaplaşmalarını orada hallediyor.

Ayrıca, başka coğrafyalarda, bir süre Hitler taklidi var. Etrafınıza bakın, görürsünüz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder