Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

8 Eylül 2015 Salı

Günün kitabı:Hazin Savaş 1914 - 1918 / Niall Ferguson

Piyasaya yeni çıkan kitaplardan biri: 

Niall Ferguson tarafından yazılan, "Hazin Savaş, 1914- 1918", Nurettin Elhüseyni'nin tercümesiyle Yapı Kredi Yayınları'ndan piyasaya verildi. 

Niall Ferguson, son 15 yılın en popüler tarihçilerinden birisi, kimilerine göre, birincisi. 2004 yılında, Time dergisi tarafından  "Dünya'da ki en etkili 100 kişi" arasında gösterilmesi sanırım, daha fazla açıklamayı gereksiz kılar.




İlk olarak 1998 yılında yazdığı, "the pity of war" (hazin savaş) kitabı ile ünlü olmuştu. Dilimize, diğerleri gibi, Yapı Kredi Yayınları tarafından kazandırılan bu kitabında, savaşın çıkmasına, Almanya'nın değil, Britanya İmparatorluğu'nun politikasının neden olduğunu iddia eder.

Diğer taraftan, Britanya İmparatorluğu savaşa katılmasaydı, savaşı Almanya'nın kazanacağını ve bunun orta vadeli politik sonucu olarak, Nazilerin ve Hitler'in iktadara gelemeyeceğini vurgular.

Askeri açıdan ise, Britanya İmparatorluğu'nun katıldığı savaşı aslında, Alman ordusunun kaybetmediğini, Ludendorff başta olmak üzere, Alman üst komuta düzeyinin teslimiyetçi yaklaşımını neden olarak ortaya atar.

Görüldüğü gibi, bir çok açıdan, değişik görüşler ortaya atarak, kelimenin tam anlamıyla, tozu dumana katmış bu kitabı gecikerek de olsa, dilimizde okuma imkanına kavuştuk.

Dilimizde, 624 sayfaya sığmış olan bu kitap, şimdiden bir başvuru eseri olarak, konuya ilgi duyan herkesin kütüphanesinde yer almalı. Uluslararası politika ve askeri tarihi, harmanlayan değerli bir eser.
(Oxford, Harvard, Cambridge gibi üniversitelerin, yetiştirdikleri tarihçiler aracılığıyla, Dünya tarihini hangi bakış açılarından yazdırdıkları ve tarih yazımını yönlendirdikleri başka bir konu!)

Doğrusu, ben, Niall Ferguson serisine (Yapı Kredi, yazarın kitaplarını, gayri resmide olsa, bir seri halinde yayınlıyor.) neden bu kitapla başlanmadığını, anlamadım.

2015 yılının ikinci yarısında değil, 2014 başlarında (1. Dünya Savaşı'nın başlamasının 100. yıl anmaları bağlamında!) piyasaya verilmesi gereken bir kitap. Buna da şükür, kitap özürlü ülkemde. Teşekkürler, Yapı Kredi Yayınları!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder