Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

13 Mart 2016 Pazar

Günün silahı: Blendkörper / Duman bombası

Bugün, az bilinen bir silahı tanıtalım.

Almanca “Blendkörper” (“göz kamaştırıcı cisim/cihaz”  şeklinde dilimize çevirebiliriz. İngilizce “blinding devices” olarak tercüme edilmiştir.)

Şekli bir ampule benzer. İçinde daha küçük bir boyutta ikinci bir cam hazne daha vardır. Her iki cam, farklı kimyasallar içerir. Kırılma sonucu, birbirine temas eden bu iki sıvı, kimyasal reaksiyon yoluyla duman/sis oluşumuna yol açar.

Bu özellikleri nedeniyle, genelde, yakın mesafeden, tankların havalandırma deliklerine, görüş çentiklerine atılır. Oluşan yeni kimyasal maddenin, uzun süreli yanma özelliği, tank mürettebatının görüş olanaklarını neredeyse tamamen yok eder. Tank personelinin tankı terk etmesi ve bu esnada, imha edilmesi amaçlanmıştır.  


BK1H ve BK2H (Blendkörper Granate) olarak kodlanmış 2 ayrı tipinde, yaklaşık olarak, 5.000.000 adet üretildiği tahmin edilir. Alman ordusunun özellikle, Doğu cephesinde, saldırı inisiyatifini kaybedip, savunma savaşı vermeye başladığı 1943 yılında üretilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder