Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

10 Mart 2016 Perşembe

Günün kitabı: Weimar Cumhuriyeti'nin kısa tarihi / Colin Storer

Bugün tanıtacağım kitap, İletişim yayınlarından çıkan, "Weimar Cumhuriyet'inin kısa tarihi" ismini taşıyor. Sedef Özge, yayınevinin tarih dizisinin, 98. kitabını, tercüme etmiş.

Colin Storer tarafından yazılmış olan kitabın orjinali, "A short history of Weimar Republic" ismiyle, 2013 yılında, "I.B. Tauris & Co.Ltd." yayınevi tarafından piyasaya sunulmuş. Bu açından bakıldığında, ülkemizde yayınlanan tercüme kitaplar arasında, oldukca güncel bir yayın olarak yer alıyor.



Kendi içinde, "giriş" ve "sonuç" hariç, 6 ana bölüme ayrılmış.

1. bölüm, Kriz yılları (1918-1923)

2. bölüm, Ilımlaştırma mücadelesi:Weimar'ın siyasi kültürü

3. bölüm, Muazzam emflasyon ve Weimar ekonomisi

4. bölüm, Revizyonizm ve istikrar arayışı;Weimar'ın dış politikası

5. bölüm, Weimar toplumu ve kültürü

6. bölüm, Kriz ve çöküş (1929-1933)

Ayrıca, 3 adet ek ve bir "okuma listesi" var.

Colin Storer, doktora tezini verdiği, Nottingham üniversitesinde tarih dersleri vermekte ve kitabın başlığından da anlaşılacağı üzere, Alman tarihinin, "Weimar Cumhuriyeti dönemi" üzerine uzmanlaşmış. Aynı yayınevinden çıkan, "Britain and the Weimar Republic" isimli bir kitabı daha var.

Ülkemizde, çok az bilinen bu dönem, aslında, Nazileri, iktidara getiren, sosyo-ekonomik ve politik çalkantılar açısından çok önemlidir. Bu dönemde, Alman toplumunda yaşananları öğrenmeden, Nazilerin, Almanya'ya neden ve nasıl hakim olduklarını anlamak zordur.

1. Dünya Savaşı'ndan, 2. Dünya Savaşı'na kadar geçen süre içerisinde ki, 21 yıl, aslında, 2 ana bölüme ayrılabilir.

1918-1933:Weimar Cumhuriyeti

ve

1933-1945 Nazi Almanya'sı

Yazar, birbirinin içine geçmiş, bu iki dönemi, savaşın son yılı olan 1918'den başlayarak, siyasal, kültürel, ekonomik ve politik açılardan, çok başarılı bir biçimde ele almış.

Daha da önemlisi, bu kadar geniş bir yelpazede gelişen ve birbirini karşılıklı etkileyen olayları, iyi bir analizle yorumlamış. Okuyucu açısından, en önemlisi, herkesin kolaylıkla anlayabileceği ve sıkılmadan okuyabileceği bir dilde yazıya dökmüş.

2. Dünya Savaşı'nda giden yolda, Alman toplumunda yaşananları öğrenmek isteyenler için, çok güzel bir başucu kitabı.

Rahatlıkla okunan, bazı bölümleri, farklı zamanlarda, tekrar tekrar okuyacağınız bir eser.



Bugüne kadar ki yayınları ile kütüphanelerimizi zenginleştiren İletişim yayınlarından, Sedef Özge'nin güzel tercümesi ile kaçırılmaması gereken bir eser.

260 sayfalık kitabın, satış fiyatı 20.-TL.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder