Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

29 Mayıs 2016 Pazar

Günün filmi: 9. Nisan / Danimarka'ya saldırı

Günün filmi, itiraf edeyim, şans eseri keşfettiğim, Danimarka yapımı, çok yeni bir eser. Başlığı, ‘9 Nisan / Danimarka’ya saldırı”, 1940 yılında, Nazi Almanya’sının, “Weserübung” (Weser manevrası) ismiyle gerçekleştirdiği Danimarka ve Norveç istilasına dayanıyor.

Polonya’nın işgaline seyirci kalan Müttefikler, Norveç’in, Almanya’ya yaptığı krom ihracını engellemek için, bu ülkeyi işgal etmeye karar verirler. Ancak, bu işgali haber alan, Alman Silahlı Kuvvetleri, daha önceden hazırlanmış ve “Weserübung” kod ismi takılmış istila planını uygulamaya koyarak, Danimarka ve Norveç’e saldırır.

Film, 2015 yılında çevrilmiş, 93 dakikalık bir yapım. Tamamiyle, Danimarka’lı aktörler ve çekim ekibi tarafından çekilen, belgesel tarzında filmin anlatımı çok gerçekçi. Orijinal mekanlarda, orijinal araç ve silahlarla, hiç bir abartıya kaçmadan, Danimarka gibi küçük bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin, o devrin en güçlü ordularından birine karşı verdikleri mücadeleyi akıcı bir dille anlatıyor. Hollywood ürünü bazı “masallarla” karşılaştırınca, zevkle izliyorsunuz.

Sınıra en birlik bisiklet (Evet, bisiklet, yanlış okumadınız!) ve motorsiklet bölüğünün komutanı olan Teğmen Sandü, sınıra geçen, Alman birliklerine karşı ilk direnişi örgütlemekle görevlendirilir. Daha geride yer alan yerleşim yerlerinde ki birliklere, direniş için gerekli zamanı kazandırmak için, kendisinden kat ve kat üstün Almanlara karşı mücadele etmekle görevlendirilir.

Youtube’da Almanca fragmanı:



Bırakın ünlüsünü, tanıdık bir oyuncu bile bulmakta zorlanıyorsunuz; ancak, bu size hiç rahatsız etmeyecek, tam tersine gösterilen performansa ve senaryonun kendi içinde bütünlüğüne hayran olacaksınız. 2. Dünya Savaşı öncesinde, küçük bir ülkenin  silahlı kuvvetlerinin yapısını, ellerinde ki silah ve insan gücüne dayanarak askeri stratejisini nasıl oluşturduğunu bile küçük vurgularla aktarmayı becermişler.

İşgal sırasında, 16 ölü, 20 yaralı asker ve 3 sivil Danimarka’lı kaybına karşılık, Alman ordusunun kayıpları 230 ölü asker olmuş. Kaybetmişler, ama direnmişler…

Daha fazla bilgi için IMDB sayfası:


Vaktiniz olduğunda, bir şans verin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder