Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

1 Haziran 2016 Çarşamba

“Bugünü anlamak için, #tarih“ dergisinin, 25. sayısı (Haziran 2016)!

Her ayın, olmazsa olmaz, süreli yayını, “Bugünü anlamak için, #tarih“ dergisinin, 25. sayısı (Haziran 2016) çıktı.

Kapak konusu olarak,“Siyaset sahnesinde cinayet: Suikast / öldürülen insanlar, öldürülemeyen idealler“ başlığı ile J.F.Kennedy suikastının fotoğrafı, kapak resmi olarak kullanılmış. Sinan Çuluk, Ahmet Kuyaş, Murat Toklucu, Emin Nedret İşli, kapak konusu hakkında yazan bir kaç isim.
Kapakta kendine yer bulan diğer bir konu ise, „Sadrazamlar: Bir devrin başbakanları“ ismini taşıyor. İktidarı, dolayısıyla gücü paylaşan bu yöneticiler, „Paralel iktidar kuranlar“, „para vakıflayanlar“, düşük profilli olanlar“ şeklinde isimlendirilip, ele alınmış.
Ayşen Gür, 11 sayfada, kapak konusu olan „suikast“ olgusunu, tarihe damgasını vurmuş ünlü kişilerin öldürülmesi ışığında, farklı gruplarda toplayarak okuyuculara sunmuş. Caesar’dan, Kennedy’e, Wallenstein’dan, Heydrich’e kadar gerek zaman gerekse üstlendikleri roller açısından çok farklı kamplarda yer alan kişilikleri inceleyen, başarılı bir yazı ortaya çıkmış.
Benim, bu sayıda ilgimi çeken makalelerden birisi, „Elvis ve Nixon“ isimli filmi tanıtıyor. 1970 yılının son günlerinde, Rock’n Roll kralı Elvis Presley ve ABD Başkanı Richard Nixon’ın Beyaz Saray’da bir araya gelişini anlatan filmin senaryosunu ele alan makalae, „Ajanda“ kısmında, İpek Cent tarafından kaleme alınmış.
“Fotoğrafik hafıza” bölümünde, Ozan Sağdıç, “Büyük gösterinin Dünya prömiyeri” başlığı altında,1973 yılında gerçekleştirilen 1. İstanbul festivalini, 8 sayfada anlatmış.
“Spor tarihi”, giderek, derginin ayrılmaz köşelerinden birisi oldu. Bu ay "Albüm" kısmında “Futbolun millileri: Kırmızı-Beyaz, en büyük Türkiye” başlığıyla, futbol milli takımımızın tarihine 8 sayfa dolusu fotoğrafla yer verilmiş.
„Edito“ başlığı altında, editör Gürsel Göncü’nün yazısı, „interaktif“ kısmında, okuyuculardan gelen, e-postalar, fotoğraflar, soru ve cevaplar, Kasım ayında, gün ve gün, Dünya tarihinden seçmeler, bilmece ve çoktan seçmeli 10 soru, ajanda, gastro tarihi, kurmaca, hafıza-ı beşer, gezgin göz, isimli bir çok bölüm daha, farklı konularla okunmayı bekliyor.
„Zamanın izinde“ kısmında, bu ay, „Tek başlı yönetim ve koyunlar" başlığıyla, İsenbige Togan, Moğolların tarihinden Temücin ve Camuka’nın öyküsünü anlatarak, günümüze yönelik bir takım dersler çıkartmış.

Bu ayki sayfa sayısı 116 olan derginin, satış fiyatı 12.- TL.
Her ay olduğu gibi, yine “dolu dolu“ bir dergi okunmayı bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder