Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

13 Haziran 2016 Pazartesi

Günün kitabı: Teşkilat-ı Mahsusa tarihi / Cilt I: 1914-1916 / Ahmet Tetik

Bugünkü kitabımız, Türkiye İş Bankası Kültür yayınlarından, Haziran 2014 tarihinde piyasaya sunulmuş. Yazarı Dr. Ahmet Tetik, 1958 doğumlu ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünden doktorasını alan yazar, özellikle 1. Dünya Savaşı askeri tarihi hakkında bir çok eser vermiş.

-Kızılay ve Kızılhaç belgeleriyle Osmanlılara karşı işlenen savaş suçları (1911-1921)
-Halep Sığınma Evi (1921-1927)
-Batı Rumeli'yi nasıl kaybettik? / Fevzi çakmak (Ahmet Tetik'in derlemesi)
benim bulabildiğim eserleri.

Teşkilat-ı Mahsusa, son bir kaç sene öncesine kadar, çok az sözü edilen bir mevzuydu. Son yıllarda yayınlanan bir kaç anı kitabı ile yavaş yavaş gündeme gelen bu konu, ilk defa, tamamıyla arşiv belgelerine dayanılarak, derlenen bir kitaba konu oluyor. Yazar, Genelkurmay ATESE Başkanlığında arşiv şube müdürlüğü yapmış.

İstihbarat, karşı-istihbarat, propaganda, suikast, vb. daha bir çok faaliyeti örgütleyen, bu gizli servisin kuruluş tarihi bile tam olarak bilinmemektedir. Ağustos 114 tarihinde, resmi bir örgüt kimliğine kavuşan örgüt, teoride, 1. Dünya Savaşı'nın bitişi ile faaliyetlerine son verse de, Kurtuluş Savaşımız esnasında, faaldi.

Yazar, bu ilk ciltte, örgütün, İspanya-Fas, Trablusgarp, Rusya, İran ve Kafkas cephesinde ki faaliyetlerini anlatmış. Cephe gerisinde ki faaliyetlerin, cephede elde zafer veya yenilgilerde ne kadar önem taşıdığını düşünürsek, kaçırılmaması gereken bir eser.

Sunuş yazısı haricinde, 6 ana bölümden oluşan kitap, toplamda 500 sayfa ve satış fiyatı 30.- TL.

Her ne kadar, tarihi irdelerken, sadece arşivlere dayanılarak, (bir nevi, "arşiv fetişisti" olarak) yorum yapmamak gerektiği, gerçeğini unutmayalım. Ancak,"Teşkilat-ı Mahsusa" konusunda, bu eser ile çok büyük bir eksikliğin kapandığı da bir gerçek.

Büyük bir merakla, 2. ve 3. ciltleri bekliyorum.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder