Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

4 Haziran 2016 Cumartesi

Time dergisinde, Erich von Manstein'ın resmi!

Time dergisinin 10 Ocak 19444 tarihli sayısında, Erich von Manstein'ın portresi yer alır. Altında yazan, söz:

"Retreat maybe masterly, but victory is in the opposite direction." (Geri çekilme konusunda üstad olabilir; ancak, zafer,diğer yönde!")

Söz, Chuchill'e aittir. Dunkirk tahliyesi sonrasında, bazı İngiliz subaylar, "Başarılı bir tahliye yaptık." şeklinde yorumlar yapınca, "Savaş tahliyelerle kazanılmaz!" der. (Bazı kaynaklarda, söylendiği zaman ve mekan konusunda farklı verilere rastlanır.)

Savaşın ilerleyen dönemlerinde, özellikle 1943'ün ikinci yarısı ve 1944 başında, Alman ordusu özellikle Doğu cephesinde, büyük kayıplar vermekteydi. Wehrmacht'ın en ünlü ve Hitler'le açık açık söz dalaşına girme cesaretini gösteren ender subayların birisi olan Manstein'ın bu resmi, Hitler'in ona karşı duyduğu güvensizliği (ve kıskançlığı!) daha da arttırmıştır.

Propaganda Bakanı Göbbels ise, başlığın altında ki yazıdan yola çıkarak, Manstein'a "Marschall Rückzug" (Mareşal Ricat) adını takmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder