Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

24 Haziran 2016 Cuma

Günün kitabı: Hitler'in İkinci Kitabı / Hitler

Bugün, tanıtacağım kitap, çok ünlü başka bir kitabın gölgesinde kalmıştır. "Mein Kampf" (Kavgam) eserinin yazarı Hitler tarafından yazılan, "Hitler'in ikinci kitabı", bugün bloğumuzun misafiri.

Kitap Haziran 2016 tarihinde piyasaya sunulmuş. Ben, Eylül ayı başlarında aldığıma göre, çok yeni bir yayın.

Orijinal ismi, "Zweites Buch von Hitler" (Hitler'in ikinci kitabı) olan kitap, aslında dilimize, ilk olarak 1970 yılında, İlhami Kaya tarafından tercüme edilmiş ve Altay Yayınevi tarafından okuyuculara sunulmuş.

Tercümanın, bu baskısına yazdığı önsözde belirttiği gibi, çıkan ilk kitabın kapağında yer alan, büyük bir gamalı haç ve Adolf Hitler imzası, o günlerin karışık ortamında (12 Mart dönemi) kitabın çok kısa bir süre içerisinde, toplatılmasına yol açmış.

Kitabın ikinci basımı, 2002 yılında, Mavi nokta Yayıncılık tarafından gerçekleştirilmiş.

Benim ilgimi çeken, tercüman sayın İlhami Kaya'nın, birinci ve üçüncü baskılara yazdığı iki önsözü kitabın başında okuma imkanına sahip olmamız. Kullandığı üslubun, zaman içerisinde nasıl farklılaştığını ve tercümanın, yeni nesillerin anlamalarını kolaylaştıracak yeni bir dil kullanmaya, nasıl özen gösterdiğini fark ediyorsunuz. Tahmin edilebileceği gibi, 46 yıl önce dilimize tercüme edilen kitap, bu yeni baskısı için, tekrardan gözden geçirilerek, kullanılan dil güncelleştirilmemiş.


Kitabın alt başlığı dikkatimi cezbetti: "1928 yılından bir vesika" Orijinal metnin hikayesini bilince, bu alt başlık daha anlamlı bir hale geliyor.

1928 yılında, Hitler tarafından dikte edilerek, daktilo ile yazılmış olan bu belgenin orijinali, 824 sayfadan oluşuyor. Üzerinde düzeltmeler yapılmış olmasına rağmen, hiç bir zaman basılmamış ve savaşın sonuna kadar bir kasada saklanmış. 1945 Mayıs ayında, keşfedilip, İngilizlere bir kopyası verilen metnin orijinali A.B.D.'de saklanmış.

Uzun süre, orijinalliğinden şüphe edilen eserin, Hitler'e ait olduğu, yine ona ait başka bir eserde bahsedildiği keşfedilince, kesinleşmiş ve İngilizce'ye tercümesine ve basımına izin verilmiştir.

Kitabın "İçindekiler":

-3 ayrı "Önsöz"
-Giriş
-1. bölüm: Hayat mücadelesi
-2. bölüm: Politika meselesi
-3. bölüm: Askeri kuvvetin lüzumu
-4. bölüm: Hudut-İktisat-Panavrupa
-5. bölüm: Irk, savaş ve hakimiyet
-6. bölüm: Dış politika hakkında tenkit ve teklifler
-7. bölüm: NSDAP'nın politikası
-8. bölüm: Almanya'nın siyasi durumu
-9. bölüm: Almanya'nın dış politikasının esasları
-10. bölüm: Dış politika hedefleri
-11. bölüm: Almanya ve İngiltere
-12. bölüm: Almanya ve İtalya
-13. bölüm: Güney Tirol meselesi
-İlave

Kitap toplamda, 368 sayfadan oluşuyor. Benim alış fiyatım 23.- TL.

Kafalar fazla karışmasın diye, şunu özellikle vurgulamak isterim. Bu eserin orijinalinde, Hitler tarafından yazılan önsözde, kendisi, bu eserini, "Kavgam'ın 2. cildi" olarak isimlendiriyor.

Genel hatlarıyla, Almanya'nın ve Alman milletinin "geleceğini" tanımlayan ve "hak ettikleri" bu konuma nasıl ulaşabileceklerini anlattığı bir eser. Doğal olarak, "düşmanlarla sarılmış" bir milletin, savaşarak kaybettiklerini ele geçirebileceğini vurgulayarak, barış döneminde izlenmesi gereken dış politikaya ağırlık vermiştir.

Bu arada, sözünü ettiğimiz üçüncü eser, "Masa Sohbetleri" adı verilen, orijinali Prof. Gerhard Ritter tarafından derlenmiş ve 1951 yılında, Athöneum Yayınevince basılmış, bir kitaptır. (Orijinali, "Tischgespräche im Führerhauptquartier 1941-1942" Picker, Henry ve Gerhard Ritter /1951).Adından da anlaşılacağı gibi, Hitler'in akşam yemeklerinde, yaptığı konuşmaların derlenmesinden oluşan bir eserdir.
"Table Talk" adı altında, İnternette bulunabilirsiniz.
Hitler's TableTalk.pdf
İlgilenenenlere, fazlasıyla Hitler...

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Kavgam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder