Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

12 Temmuz 2015 Pazar

Kutusov Harekâtı / Kursk muharebesi /

Bundan, 72 yıl önce, bugün, 12 Temmuz 1943 tarihinde, Sovyet ordusu, "Kutusov Harekâtı"'nı başlattı.
2. Dünya savaşı ile ilgilenenlerin çoğu, "Kursk muharebesi"'ni bilir.
Az bilinen konu, Kursk muharebesi, Alman ordusunun "Zitadelle Operasyonu" ile başlamış, Sovyet ordusunun, karşı-saldırısı olan "Kutusov Operasyonu" sonuçlanmıştır.
Kursk çıkıntısında yer alan, 10 ilâ 12 adet Sovyet ordusunu klasik bir kuşatma hârekatı ile yok etmeyi planlayan Alman Genelkurmayının planı, 05 Temmuz tarihinde uygulanmaya konulmuş, ancak, yüksek kayıplara oranla, elde edilen az toprak kazanımı nedeniyle 11 Temmuz günü durdurulmuştur. (Bu kararda, Müttefiklerin, 10 Temmuz'da Sicilya'ya çıkarma yapması da önemli bir rol oynamıştır!)
Almanların harekâtı sona erdirmelerinden bir gün sonra, rezervde bekleyen Sovyet orduları, kuzey ve güneyden, (Alman planının aynısının, aynadaki görüntüsü olarak tanımlayabiliriz!) karşı-saldırıya geçmişlerdir. 12 Temmuz'da başlayan Kutusov Harekâtı 18 Ağustos'a kadar devam etmiş ve 38 gün sonunda, tüm Alman ordularını, Orel bölgesinden geri püskürterek, önemli bir stratejik başarı elde etmiştir.
Sovyet ordusu, her zaman olduğu gibi, büyük kayıplar vermiştir. 430.000 ölü, yaralı ve kayıp asker yanında, yaklaşık 2600 tank/tank avcısı tahrip edilmiştir.
Alman ordusunun kaybı, 115.000 asker ve 230 tank/tank avcısı şeklindedir.
Alman kayıpları, çok daha az olmasına rağmen, gerek sahip oldukları insan ve araç kaynağı, gerekse üretim kapasiteleri nedeniyle, bu iki harekât sonucunda, Alman ordusu, Doğu cephesinde, "stratejik inisiyatifi" bir daha ele geçirememek üzere kaybetmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder