Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

27 Temmuz 2015 Pazartesi

Günün kitabı: Der erste Weltkrieg / Die 101 wichtigsten Fragen / Gerd Krumeich

Bugün, Almanca kitaplar serimize bir tane daha ekliyoruz.

Gerd Krumeich’ın yazdığı “Der erste Weltkrieg / Die 101 wichtigsten Fragen” (1.Dünya Savaşı / 101 önemli soru) isimli kitap, C.H.Beck isimli yayınevinin, “Wissen” (Bilgi) alt başlığı altında yayınlanmış.

Bu cep kitabı formatında ki, 155 sayfalık kitabın basım tarihi 2014. Benim elimdeki kopya, aynı yıl içinde  ki 2. baskı.

Bloğu ,ilk defa okuyanlar için kısa bir bilgi:

Almanya’da,   bu “cep kitapları” serisi, çok tutulur. Ele aldığı konuları, “az ve öz” diyebileceğimiz bir yaklaşımla irdeler. 100-150 sayfa arasında, kolay bir dille ve akıcı bir anlatımla, fazla derine inmeden, bir nevi “başvuru kitabı” niteliğindedir. Ancak, bazı konuları irdelerken, konunun içeriği gereği, okuyucuyu zorlayan bölümlere rastlanır. Bunun yanında, yazarın anlatım/yazım dilinin önemini de, göz ardı edemeyiz.

Hem formatı, hem de bu format sayesinde, düşük fiyatı nedeniyle çok tutulan bir seridir. (E-kitabın, Almanya’da da hızla yayılmasına rağmen!)

Gerd Krumeich, Düsseldorf Heinrich Heine üniversitesinde görevli. Uzmanlık alanı olan 1.Dünya Savaşı hakkında bir çok eseri var. Bunların arasında en önemlisi, “1.Dünya Savaşı Ansiklopedisi”’dir. (Irına Renz ve Gerhard Hirschfeld ile birlikte hazırladıkları bir eserdir.)

Beck yayınevi, konuyu 101 soruda ele alan bir uygulama yapmayı tercih etmiş. Sorunlar gruplar halinde, belirli konuları incelemek amacıyla sorulmuş ve kendi içlerinde tutarlı bir biçimde birbirlerini tamamlıyorlar.



Kitabın içinde ki 4 adet harita son sayfalarda yer almaktadır.

Kitap, kısa bir önsöz ile başlayıp, 7 ana bölüme ayrılmış.

-Savaş öncesi ve “Haziran krizi” 13-32
-Büyük katliam                                 33-60
-Savaşta politika                              61-79
-Cephe ve cephe gerisi                80-98
-Kültür                                                 99-117
-Teknik ve ticaret                            118-135
-Savaşın sonu ve sonuçları          136-154

Fiyatı bu seride ki tüm kitaplar gibi, 8,95 Avro.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder