Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

31 Temmuz 2015 Cuma

Günün filmi: Oba - Son Samuray / 2011 / 1944'de, Japon ordusunun Saipan direnişi!

15 Haziran 1944 tarihinde, Amerikan ordusu Pasifik'de ki Saipan adasına çıkarma yapar. 9 Temmuz tarihinde, Japon başkomutanın harikari yapar. Geriye kalan 4.000 Japon askeri, bir Banzai saldırısı ile Japonya'yı ve imparatorlarını onurlandırarak ölürler. Bunun üzerine, Amerikan Başkomutanı adanın ele geçirildiğini ve çatışmaların sona erdiğini ilan eder.

Ancak, herkes bir tek şeyi,daha doğrusu kişiyi unutmuştur. Yüzbaşı Sakae Oba! Emrindeki 47 asker ile 512 gün boyunca, dağlarda direnir. Japonya'nın tesliminden 3 ay sonra, Saipan Bölge komutanından gelen yazılı bir emir ile teslim olur. (Not: Emrindeki askerlerden bir tanesi, gelen emre rağmen bile teslim olmayı reddeder ve tek başına direnmek üzere kaçar!)

Film, konusuna rağmen fazla çatışma sahnesi içermiyor. Daha çok, Japonların yaşam/ölüm felsefesini işlemiş. Ülkeye ve imparatora karşı duyulan saygı, yiyecek ve içecek sıkıntısına rağmen düşmanla savaşmaya devam etmek, bir asker olarak esir olmak yerine intihar etmek, kişinin bireysel istek ve hayallerini toplumun çıkarı uğruna feda etmesi gibi, bize oldukca uzak gelen (ve her geçen gün daha da uzaklaşan!) sosyo-psikolojik konulara değinmiş. Tüm bunlar, bir grup Japon sivilin, askerlerle birlikte yaşamaya başlamasıyla daha da karmaşık hale geliyor.

Clint Eastwood'un yönettiği, "Iwo Jima'dan mektuplar" filminin, daha düşük bir bütçeyle çekilmiş olanı. Keyifle seyrediliyor, tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder