Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

1 Ağustos 2015 Cumartesi

“Bugünü anlamak için, #tarih“ dergisinin, 15. sayısı (Ağustos 2015)!

Her ayın, olmazsa olmaz, süreli yayını, “Bugünü anlamak için, #tarih“ dergisinin, 15. sayısı (Ağustos 2015) çıktı.


Kapakta, ölümünün 100. yılı nedeniyle, Tevfik Fikret’in portresi var. Derginin içinde yer alan konulardan üçünü, kapağın alt kısmına yerleştirmişler.

Sultan ve Sayfiye: Zat-ı şahaneleri yaz tatilinde!

Savaş zenginleri: Milyonlar geldi, milyarlar geldi.

Uzaylılar-UFO’lar: Dünya dışı yaşam fikrinin tarihi

Öne çıkartılan makaleler olmuş.

Ana konu, doğal olarak, ölümünün 100. yılında, Tevfik Fikret. Enis Batur, Ahmet Kuyaş, Necdet Sakaoğlu, Emin Nedret İşli tarafından kaleme alınan 4 makale yakın tarihimize damga vuran, Tevfik Fikret’i farklı açılardan incelemişler.

Şahsen, beni ve tüm „askeri tarih“ meraklılarını ilgilendiren makale ise, Mehmed Tanju Akad’ın yazdığı, „Savaş zenginleri / Milyonlar ölürken, milyarlar kazandılar.“. Her ne kadar konu, cephe gerisi özelliği taşısa da, savaş tarihinin, can alıcı noktalarından birisi. Tanju hocamız, her zaman ki bilgi birikimi  ve anlatı ustalığı ile, çok güzel bir yazı yazmış.

Benim dergide zevkle okuduğum ikinci bölüm olan „bilim ve efsane“ adı altında, Ayşen Gür, „Üçüncü türden tarihi yakınlaşmalar“ başlığıyla, Dünya dışında varolduklarını kabul ettiğimiz canlıların, tarih içinde, Dünya’mıza yaptıkları varsayılan ziyaretleri derlemiş.

Ayrıca, bu sayıda, başkalarının objektifinden Ara Güler fotoğraflarına yer vermişler. 1961 yılında, İngiliz „Photography Annual“ dergisi tarafından Dünyanın yaşayan en iyi yedi fotoğrafçısından birsi çekilen, Ara Güler’in kendisi, fotoğrafların ana konusu olmuş.

Portre bölümünde, Masis Kürkçügil, 1960’ların öğrenci liderlerinden, Harun Karadeniz‘in hayat hikayesini anlatmış.

Yazlık saraylar kısmında, Muzaffer Albayrak’ın yazdığı, „Zat-ı şahaneleri yaz tatilinde“ başlığıyla, Osmanlı padişahlarının sayfiye gezileri anlatılmış.

„Kapadokya ve tariih bir palavra“, Ozan Sağdıç’ın, „Fotoğrafik hafıza“ bölümünde yazdığı makalenin başlığı.

Diğer makaleler:

Evrak-ı metruke kısmında, Yiğit Köseoğlu’nun makalesi,

Kültürel miras kısmında, “Diyarbakır surları” başlıklı yazı, Hayri fehmi Yılmaz tarafından kaleme alınmış.

Kitap bölümünde, Ayrıntı yayınlarından çıkan, „Özel görevler“ isimli anı kitabı tanıtılmış. 1930’lu ve 40’lı yılarda, NKVD bünyesinde ki, Özel Görevler Dairesi‘nde çalışan ve 1941-1953 yılları arasında, başkanlığını yapan, Pavel Sudoplatov‘un anıları, bu sayıda tanıtılan kitaplar arasında, ön planda. Bu eserin yanında, Orhan Koloğlu’nun „1915 basınında Çanakkale“ ve Christopher S. Wilson’un yazdığı „Anıtkabir’in ötesi / Atatürk’ün mezar mimarisi“ kitabı, tanıtılan diğer eserler arasında yer alıyor.

„Edito“ başlığı altında, editör Gürsel Göncü’nin yazısı, „interaktif“ kısmında, okuyuculardan gelen, e-postalar, fotoğraflar, soru ve cevaplar, Ağustos ayında, gün ve gün, Dünya tarihinden seçmeler, bilmece ve çoktan seçmeli 10 soru, ajanda, gastro tarihi, kurmaca, hafıza-ı beşer, gezgin göz, isimli bir çok bölüm daha, farklı konularla okunmayı bekliyor.

„Zamanın izinde“ kısmında, bu ay ki konu, „Baba ocağı, koca ocağı“ başlığıyla, Moğol kültüründe, kadının yeri!

Bu ayki sayfa sayısı 116 olan derginin, satış fiyatı 10.- TL.

Her ay olduğu gibi, yine “dolu dolu“ bir dergi okunmayı bekliyor.
Ilginizi çekebilecek diğer yazılar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder