Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

7 Mayıs 2016 Cumartesi

Günün dizisi: Manhattan / İlk atom bombasının üretimi için başlatılan proje!

1942 yılında, A.B.D. öncülüğünde ve İngiltere ile Kanada'nın desteğinde başlatılan Manhattan projesi, ilk atom bombasını üretmek amacıyla, uygulanmaya konan, bir araştırma ve geliştirme programıydı.

Julius Robert Oppenheimer isimli, Yahudi kökenli Amerikalı ünlü fizikçinin yönetiminde ki proje, bugün hepimizin bildiği gibi, başarıyla sonuçlandı. 16 Temmuz 1944 tarihinde, yapılan ilk nükleer bomba denemesi istenilen sonucu verince, 3 adet atom bombası üretilmiştir.

Bugün, bahsetmek istediğim, bu proje değil, projeyi konu alan, 2014 yapımı bir mini-dizi. İlk sezonu, 13 bölümden oluşan, dizi, ikinci sezon onayını aldı ve 2015 Ekim ayından itibaren yayınlanacak.


Dizi, bazı seyirciler tarafından, "soap opera" özelliklerine fazla yer verdiği öne sürülerek, sertçe eleştirildi. Benim kanaatim, bu eleştirileri yapanların biraz fazla acımasız davrandıkları...Dizide, sadece, dönemin askeri ve politik unsurları ön plana çıkartılmamış, gerek projede çalışan bilim adamları gerekse onların ailelerinin günlük hayatlarına da ağırlıkla yer verilmiş. Her cinsten ve her yaştan farklı insanların, o günün koşullarında, sınırlı imkanlarla ve gizlilik kurallarının ağır bastığı bir ortamda gösterdikleri tepkiler, diziyi sürükleyen ana tema.

Türün belgesel olmadığı gerçeğini göz önüne alırsak, seyri rahat, bilhassa o dönemin arka planına, cephe gerisine (Amerikan toplumunda) ilgi duyanlar için, tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder