Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

8 Kasım 2016 Salı

Market Garden Harekâtı / 17 Eylül – 25 Eylül 1944 / Hollanda / Bölüm 2!

Market Garden Harekâtı, 2. Dünya Savaşı sırasında, Mareşal Bernard Montgomery tarafından hazırlanan ve Amerika Birleşik Devletleri ile Birleşik Krallık ortak güçlerinin Hollanda üzerinden Almanya'ya girmesini amaçlayan operasyondur.  17 Eylül – 25 Eylül 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bu ikinci bölümde, operasyonun başarısızlığına neden olan temel hatalar üzerinde kısaca durmak istiyorum.
Operasyon sonunda, Arnhem köprüsü alınamadığı gibi, Müttefik kuvvetler çok sayıda asker ve malzeme kaybetmişlerdir. John Piekalkiewicz gibi bir çok askeri tarihçi, bu harekâtı, Almanların Batı cephesinde ki, son zaferi olarak nitelendirirler.

Alman "Wochenschau" (haftalık bülten) propaganda serisinin gözünden Arnhem çatışmaları:

Yotube'da basit anlatımı ve kullandığı harita açısından kolay anlaşılır bir video:


Operasyon neden beklenen başarıya ulaşamadı?


Yapılan hatalar:
-Müttefik Kara Kuvvetlerinin ilerlemesi gereken güzergah dar bir yoldan oluşuyordu. 
Zırhlı birlikleri ilerlemesi ve doğal olarak, Alman Kara Kuvvetleri ile çarpışarak ele geçirmesi gereken güzergah üzerinde ki yol çok dardı. Ancak, iki arabanın yan yana geçebileceği bir anayol düşünün. Güzergah üzerinde çok sayıda küçük yerleşim yeri ve ağaçlıklı bölge var. Tüm bunlar, savunma yapan Alman birliklerinin işini kolaylaştırdı. Tanju Hocamızın değerlendirmesiyle, "Burada hata Almanlarla ilgili temelsiz beklentilerden, gecikmelere yol açan tereddütlerden, kötü planlamadan, ve EN BÜYÜK BEKLENTİ HATTINDA TAARRUZDAN kaynaklanmıştır."

-Hava koşullarının kötülüğü, harekâtın ilk günlerinde, hem Hava İndirme, hem de yakın destek uçaklarını devre dışı bıraktı.

-Bazı hava indirme noktaları, ele geçirilmesi gereken köprülere, çok uzaktı.

-Alman 9. Panzer tümeninin varlığı, operasyon öncesi yapılan hava keşiflerinde tespit edilmesine rağmen, zayıfladığı düşünülerek göz ardı edildi. Özellikle, zırhlı araçlara karşı kullanılan, ağır silahlardan yoksun olan paraşütçüler büyük kayıplara uğradılar.

-Ölü bir Amerika subayının üzerinde, planın bir kopyasına bulan Alman komuta heyeti, başta, buna güvenmese de, ilerleyen günlerde, Müttefiklerin saldırı planlarını işlevsiz bırakan (veya geciktiren!)  savunma ve karşı saldırılar gerçekleştirebildi.

Harekât boyunca verilen kayıplar
MüttefiklerAlmanlar
Planör ve Kargo uçağı personeli784
Britanya İmparatorluğu birlikleri13.785
Amerikalılar3.664
Polonyalılar378
Toplam17.8008.000

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder