Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

1 Kasım 2016 Salı

“Bugünü anlamak için, #tarih“ dergisinin, 30. sayısı (Kasım 2016)!

Her ayın, olmazsa olmaz, süreli yayını, “Bugünü anlamak için, #tarih“ dergisinin, 30. sayısı (Kasım 2016) çıktı.



Kapakta, "kapak konusu" olan, Sultan II. Abdülhamid'in portresi var. Ana başlık, "II. Abdülhamid'in taht oyunları" / 34. sultanın 'Tek Adam'lık yolunda işbirlikleri, entrikaları ve siyasi manevraları" adını taşıyor. 

Her zaman ki gibi, derginin içinde yer alan konulardan üçünü, kapağın alt kısmında tanıtmışlar.

Osmanlı Arşivi'nde Kukla, Ortaoyunu, Karagöz ve Meddah!

'Kağızmanlı Bob' ve Türkelerin Nobel'le imtihanı

Hz. Ömer'in katli:Onunla beraber Adalet de ölmüştü.

Bir kaç ay önce başlayan "İnteraktif" (Okuyucuların yolladığı yazılardan birisinin yayınlandığı) köşesi, bu sayıda yeniden yer almış. Mazlum Akın'ın yazdığı makalenin başlığı, "85 öncesinin Pokemon avı".

Ana konu, "Sultan Abdülhamid'in Taht Oyunları" başlığı ile, Sinan Çuluk tarafından kaleme alınan 11 sayfalık bir makalede ele alınmış.

Ahmet Kuyaş, 'Halife padişah'a bağlı sivil ve askeri kuvvetler" isimli 3 sayfalık ikinci bir makale de, padişahın zadegân ve güvenlik siyasetini incelemiş.

Şahsen, beni ve tüm „askeri tarih“ meraklılarını ilgilendiren makale ise, Mehmed Tanju Akad’ın yazdığı, „İşgal acısını tadan büyük başkentler“. Londra dışında, neredeyse, bir işgal yaşamayan başkent olmadığı gerçeğinden yola çıkarak, Tanju hocamız, her zaman ki bilgi birikimi ve akıcı anlatımı ile, çok güzel bir yazı yazmış.

Bu sayıda, fotoğraflara ağırlık verilen, "Fotografik hafıza" başlıklı bölümde, geçen sayıda başlanan, "Ünlüler Resm-i geçidi" devam ediyor. Muazzez Abacı, başrolde olmak üzere, Tanju Okan, Pekinel kardeşler, Rüştü Asyalı ve Enis Fosforoğlu, ünlü olmadan önceki fotoğrafları ile yer alıyor.

"Albüm" kısmını "Köy Enstitüleri"'ne ayırmışlar.7 sayfalık bölümde, Mustafa Güneri ve İ.H. Tonguç'dan alınan fotoğraflarla, Atatürk Devrimlerinin temel taşlarından birisi objektifden aktarılmış.

"Şiir ve müzik" bölümü, doğal olarak, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Bob Dylan'a ayrılmış.

Bu sayıda, "Sanat tarihi" bölümü, geleneksel Türk sanatları hakkında Muzaffer Albayrak tarafından yazılan 9 sayfalık bir yazıyla ön plana çıkan diğer bir bölüm. 

Kitap bölümünde, İstos yayınlarından çıkan, „İşgal, direniş ,iç savaş: Yunan edebiyatında iç savaş“ isimli araştırma kitabı tanıtılmış. Damla Demirözü tarafından hazırlanan kitap, 192 sayfalık ve 20 TL değerinde.

„Edito“ başlığı altında, editör Gürsel Göncü’nün yazısı, „interaktif“ kısmında, okuyuculardan gelen, e-postalar, fotoğraflar, soru ve cevaplar, Kasım ayında, gün ve gün, Dünya tarihinden seçmeler, bilmece ve çoktan seçmeli 10 soru, ajanda, gastro tarihi, kurmaca, hafıza-ı beşer, gezgin göz, isimli bir çok bölüm daha, farklı konularla okunmayı bekliyor.

„Zamanın izinde“ kısmında, bu ay ki konu, „Sultanlar ve entellektüeller" başlığıyla, yazar- çizerlerin her dönem çektikleri zorlukları ele almış.

Bu ayki sayfa sayısı 116 olan derginin, satış fiyatı 12.- TL.
Her ay olduğu gibi, yine “dolu dolu“ bir dergi okunmayı bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder