Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

20 Kasım 2016 Pazar

Günün filmi: Anthropoid / 2016

Bugün tanıtmak istediğim film vizyona yeni girdi. 2. Dünya Savaşı’nın herhangi bir muharebesi veya savaş cephesi ile doğrudan alakalı bir senaryoya sahip değil.1942 tarihinde, günümüz Çek Cumhuriyeti başkenti olan Prag’da, yani cephe gerisinde geçen bir komando harekâtını kendisine konu edinmiş. Başrollerinde, Jamie Dornan ve Cillian Murphy isimli aktörlerin oynadığı, ve orijinal ortamlarda çekilen, 120 dakikalık film, 2016 Çek-İngiliz-Fransız ortak yapımı.
Filmin senaryosu 27 Mayıs 1942 tarihinde, Çek Cumhuriyetinin başkenti Prag'da, Reinhard Heydrich'e karşı düzenlenen suikasta dayanıyor. (Nazilerin kendi hayallerine, pardon planlarına göre düzenledikleri Avrupa coğrafyasında, onların verdiği isimle, 3. Alman İmparatorluğu himayesindeki [kulağa, "işgal" kelimesinden daha hoş gelir!] bölge anlamına gelir, „protektora“ deyimi.)

Bir imparatorluk protektorası olan Böhmen ve Mähren bölgelerinde, genel vali vekili olarak görev yapan Heydrich, Çek halkının Nazi işgaline karşı gösterdiği direnişi bastırmak ve Çek  Yahudilerinin Almanya'ya taşınmasını organize etmekle görevliydi. Onun acımasız yönetimi altında, işgalden sonra, Çeklerin gösterdiği direniş kırılmış, çok sayıda Çek idam edilmişti. Bu durum karşısında, hem yurt dışına kaçan, hem de işgal altında yaşayan Çekler’e direnişin devam ettiğini göstermek bir işaret olarak, Alman işgalinden sonra, İngiltere'ye sığınan Çekoslovak hükümeti, Heydrich’e bir suikast düzenlemeyi planlar.

İşgal esnasında ve sonrasında, yurt dışına kaçmayı beceren Çekoslovak ordusu birliklerine mensup 2 subay ve 5 askeri, bu suikast için seçer. Ingiltere ordusunda komando eğitimi alan grup Çek Cumhuriyeti'ne, paraşütle indikten sonra, Çek direniş örgütünden geriye kalanların yardımıyla Prag'da kalmaya ve gözlem yapmaya başlar.

Uygun bir anı yakalayan suikast timi saldırıyı gerçekleştirirler; ancak, Prag dışına kaçamazlar. (Filmin tadını kaçırmamak için, burada son verelim.)

Benim ilk olarak ilgimi çeken, filme verilen başlık oldu. Eski Yunanca’da "insan şeklini alan” anlamına gelen bu terim, günümüzde, zooloji biliminde sıkça kullanılır.

Latince kullanımı olan „Anthropoidea“, özellikle „insan benzeri canlıları tanımlamak için kullanılır. Bunun da en bilinen örneği, maymunlardır. Dolayısıyla, burada, Nazilerin „Herrenmenschen“ ( üstün ırk / yönetici olmak üzere seçilmiş insanlar) ideolojisi ile dalga geçilmiş. Heydrich örneğinden yola çıkılarak, „Sizden olsa olsa, insan benzeri maymun olur!“ mesajı başlığa yansıtılmış.

Film hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için IMDB sayfası:

http://www.imdb.com/title/tt4190530/?ref_=tt_rec_tt

Filmde, uluslarası ünü olan bir aktöre rastlanmasa da, seçilen tüm aktörler, rollerinin altından başarıyla kalkıyorlar. Orijinal mekanlar, orijinal silah ve araçların kullanıldığı, cephe gerisinde yaşamı ve işgal altında ki Çeklerin maruz kaldıkları zulmü anlatan film, aslında bir „Remake / Yeniden çekim“. Bizim neslin, TV’de ki, „Profesyoneller“ dizisinden tanıdığı, „Doyle“ karakterini canlandıran, Martin Shaw’un oynadığı ilk yapım, „Operation Daybreak“ başlığıyla, 1975 yılında çekilmiş. Fırsat bulanlar, o filmi de, Youtube’da İngilizce olarak seyredebilirler.

IMDB sayfası:

http://www.imdb.com/title/tt0075019/?ref_=nv_sr_2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder