Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

29 Şubat 2016 Pazartesi

Günün kitabı: Stalingrad 1942 / Osprey / İş Bankası askeri tarih dizisi!

Bugün tanıtmak istediğim kitap, Peter Antill tarafından yazılan ve resimlerin Peter Dennis tarafından çizildiği, Osprey yayıncılığın "Harekâtlar" serisinin, 184. kitabı. (Şaka değil, bundan önce, 183 adet kitap daha basmışlar, hem de tek bir seri de! Gel de kıskanma. Neyse konumuza dönelim..)
Kitabın ismi: Stalingrad 1942!
Aslında, değil askeri tarihi biraz 20. yüzyıl tarihi ile ilgilenen birisi bile, 2. Dünya Savaşı Stalingrad muharebesi (şehir çatışmaları) hakkında bilgi sahibidir.
Wehrmacht'ın, 22 Haziran 1942 tarihinde, Mavi harekâtı'nı (Operation Blau) başlatmasından, neredeyse 2 ay sonra, 23 Ağustos günü, ilk Alman birlikleri, Stalingrad şehrine ulaşır. 19 Kasım tarihinde Uranüs harekâtı ile karşı saldırıya geçen Sovyet orduları, 3 gün gibi kısa bir sürede, Stalingrad şehrini ele geçirmek için, korkunç bir şehir çatışmasının içinde olan, 6. Orduyu kuşatır.
Kuşatmayı yararak, geri çekilmesi, Hitler tarafından yasaklanan, 6. Ordu'yu kurtarmak için, bir kaç karşı saldırı düzenleyen Alman birlikleri, başarısız olurlar. Luftwaffe'nin havadan desteği yetersiz kalır. Gittikçe azalan cephane, mühimmat ve gıda malzemelerini tüketen Mareşal Paulus, 2 Şubat 1943 tarihinde, teslim olur.
Çoğu tarihçi tarafından, 2. Dünya Savaşı'nın dönüm noktası olarak kabul edilen, bu şehir muharebesini anlatan kitabın orijinali,  2007 yılında basıldı.
Bu sene, İş Bankası yayınları tarafından, "Osprey askeri tarih dizisi" başlığındaki seriden, Cem Demirkan tarafından dilimize çevrilmiş ve 2015 yılında piyasaya sunulmuş.
Artık bir klasik haline gelen, bu yayınevinin, bu serisinde ki kitaplar, aynı sistem içinde tek bir muharebeyi, bazen adı üstünde, kampanyaları (Barbarossa Harekâtı gibi) ele alıyor.
Kitapların içinde ki alt bölümler, sıralamalar, analizler ve kullanılan haritalar aynı tipte.
Klasik, Osprey formasyonu içerisinde hazırlanmış olan kitabın, "İçindekiler" kısmı:

-Giriş 
-Kronoloji
-Hasım komutanlar
-Hasım kuvvetler
-Muharebe cetvelleri
-Hasımların planları
-Sefer
-Sonuç
-Günümüzde muharebe alanı
-Kaynakça
-Dizin
bölümlerinden oluşuyor.

96 sayfalık kitabın fiyatı 22.-TL. Konuya ilk defa giriş yapanlar için ideal, geriye kalan meraklıları için, "Her zaman öğrenilecek bir şeyler vardır!"

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

1 yorum:

  1. abi "kampanya" serisi diye çevirmesen iyi olurdu. savaş serisi demek daha doğru olur.

    YanıtlaSil