Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

14 Şubat 2016 Pazar

Günün kitabı: 2. Dünya Savaşı’nın bilinmeyenleri / Hitler’in sinsi gölgesi Martin Bormann / Esin Akan

Bugün tanıtmak istediğim kitap, yazar ve çevirmen Esin Akan tarafından yazılan, “2. Dünya Savaşı’nın bilinmeyenleri” adını taşıyor. “Hitler’in sinsi gölgesi Martin Bormann” alt başlığını taşıyan kitap, ülkemizde, “askeri tarih” edebiyatının temel taşını oluşturan Kastaş yayınları tarafından, 2014 yılında piyasaya sürülmüş.
 
Esin Akan, bildiğim kadarıyla, ülkemizde, askeri tarih kitaplarını tercüme eden, ender kadın tercümanlardan birisi. Bunun yanında, askeri tarih kitabı hazırlayan, tek Türk kadın araştırmacı, diye biliyorum.
 
Gerek tercüme ettiği, gerekse kendisinin hazırladığı kitaplara, bir başka yazıda, topluca değineceğim.


415 sayfalık kitap, 10 ana bölüme ayrılmış.

Kitabın başında yer alan 10 sayfalık bir sunuş yazısı ile hem kitabın içeriğini kısaca özetlemiş, hem de 2. Dünya Savaşı'nın hâlâ neden popüler olduğunu ve yeniden değerlendirilişini güzel bir bir biçimde anlatmış.

Neredeyse 80 sayfa ayırdığı, Martin Bormann, kitabın 1.bölümünü oluşturuyor. Ayrıca, kendisinin de vurguladığı gibi, "kitabın ana konusu"!

2. bölümde, "Almanya ve Almanlar", Hitler'in yükselişini, ona destek olan yabancı firma ve kişilerle örnekleyerek ele alıyor.

3. bölüm, "Dünkerk amfibik hârekatı" adı altında, 1940 Mayıs'ından itibaren, Batı cephesini ve özellikle, Dünker'de ki, geri çekilmeyi anlayıtor.

4. bölüm, "1940: savaştan ayrıntılar" ismiyle, 1940 Britanya Hava Savaşı ile başlayıp, 1940-42 arasında ki "Denizaltı Savaşı"'na kadar uzanıyor.

5. bölüm, 1942 Dieppe baskınına (aynı başlık altında) ayrılmış.

6. bölüm, "Casuslar ve Hainler" her iki tarafda ki, "Gizli Savaş"'a değinmiş.

7. bölüm, "Üç General" başlığıyla, İngiliz generali Sir Brian Horrocks, Fransız generali Henri Giraud ve Amerikalı general Mark Clark'ı ele alıyor.

8. bölüm, "İki farklı Alman'ın hikayesi" adı altında, İnge Holzinger/Burkhardt ve SS yarbay Jochen Peiper'ın hayatlarına değiniyor.

9. bölüm, "Esaret" başlığıyla, 1943 yılında, "Stalag Hava III" kod isimli, esir kampından kaçan, Müttefik havacılara ayrılmış.

10. ve son bölümde, "Eisenhower ve Berlin" ismi altında, Berlin'e saldırma konusunda, Eisenhower, Montgomery, Patton başta olmak üzere, üst düzey komutanlar arasında ki fikir ayrılıklarına değinmiş.


Kitap, Esin Akan'ın her zamanki akıcı ve aynı zamanda, önemli ayrıntıları, sıkıcı olmayan bir biçimde sunduğu, üslubu ile yazılmış. Diğer kitapları gibi, Batı cephesi ve özellikle, Normandiya çıkartması konusunda, uzmanlaşmış olan yazar, burada, herkese hitap eden bir eser sunmuş.

Önsöz'ün de sunduğu, savaşı stratejik açıdan inceleyen bölümlere ve bilhassa Almanların savaşı kaybetme nedenlerine, katılmayabilirsiniz. Ama, zevkle okuyacağınız bu kitabı, alın... Bilhassa. 2. Dünya Savaşı meraklıları için, kaçırılmaması gereken, sürükleyici bir eser... Bence, en önemli nokta, bizden birisinin, hem de çok ender görülen (bildiğim kadarıyla tek!) bir durum olan, bir Türk kadın askeri tarih araştırmacısının, elinden çıkmış bir eser...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder