Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

8 Şubat 2016 Pazartesi

Günün kitabı: Ankara 1402 / Abdullah Turhal

Bugünkü kitabımız, grubumuzun üyelerinden Abdullah Turhal'ın eseri olup, "Ankara 1402" başlığını taşıyor.

Ağustos 2011 tarihinde piyasaya sunulan kitap, 160 sayfalık bir eser. Konusu, ülkemizde, herkesin, en azından bir defa, o da ilkokulda, okuduğu Ankara meydan muharebesi. 28 Temmuz 1402 tarihinde, Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıt ile Emir Timur komutasında ki iki ordunun mücadelesi, öncesi ve sonrasında gelişen olaylarla birlikte anlatılıyor.


Muharebeyi kaybeden Osmanlı devletini, Fetret devrine sokan, Anadolu'nun büyük bir kısmını, Beylikler Dönemine geri götüren, çok önemli bu meydan muharebesi kitapta ayrıntılı haritalarla analiz ediliyor.

Her iki ordunun asker sayısı, komuta ve diziliş düzeni, organizasyonel yapıları anlatılırken, Ankara şehrinin tarihsel gelişimine ve genelde göz ardı edilen önemli ekonomik, sosyal ve askeri konumuna yer veriliyor.

Kitabın "İçindekiler":
-Giriş
-Savaşa giden yol
-Orduların harekete geçmeleri
-Çubuk'ta nihai karşılaşma ve meydan muharebesi
-Kuşatma ve muharebe alanlarının günümüzde ki halleri; saha gezileri
-Atatürk, Bayezid ve Timur
-Ankara muharebesini savaş oyunu ile canlandırmak
-Bitirirken

Ayrıca, 8 ek ve kaynakça, kitabı tamamlıyor.

Saha gezisi ile muharebe meydanının bugünkü konumuna ışık tutarak, savaş oyunu ile bu savaşı canlandırmak isteyenlere gerekli ipuçları veriliyor.

Emek ve zaman harcanarak yazılmış ve konuya ülkemizde alışılmamış açılardan bakan (Muharebe alanı arkeolojisi ve Savaş simülasyonları gibi) kaçırılmaması gereken bir eser.

Abdullah Turhal'a harcadığı emek ve ortaya koyduğu eser için teşekkürler... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder