Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

17 Ekim 2016 Pazartesi

Günün anektodu: Guderian’dan „Gondol gezisi“!

Askeri tarihçilerin çoğuna göre, 1940 Batı Seferinin en önemli dönüm noktalarından birisi, Guderian kontrolünde ki 19. kolordunun Meuse nehrinin geçişidir. Fransız savunma hatlarının en önemlilerinden birisi, doğal bir engel olan Meuse nehri boyunca, Sedan şehri yakınlarındaydı. Müttefik komutanların en güvendiği ve düşmanın en çok kayıp vereceğini düşündükleri savunma mevzileri buradaydı. Guderian 3 panzer tümenini ve elit piyade tümeni Grossdeutschland’ı saldırı için bir araya getirmiştir. Saldırıya başlamadan önce, Luftwaffe, seferin başlangıcından itibaren gerçekleştirdiği hava akınlarının en güçlüsünü ve uzununu Sedan içinde ve çevresinde, Meuse nehri boyunca konuşlanmış olan Fransız birliklerine ve koruganlarına karşı gerçekleştirir.



Guderain, saldırı öncesinde, askerlere yaptığı konuşmada, „Meuse nehrini aşmak, gondol gezisi yapmaya benzemez“ demiştir. Ancak, Luftwaffe’nin aralıksız ve ağır bombardımanı yüzünden mevzilerinden başlarını kaldıramayan Fransız askerleri, Alman istihkamcıların, nehrin Fransız hatları tarafında, 1,5 kilometrelik korugan inşa edilmemiş ve mayın döşenmemiş bir boşluk keşfettiklerini fark edemezler.

Bu savunmasız bölgeden yararlanan Alman öncüleri ve istihkam birlikleri, çok az kayıp vererek Meuse nehrini geçerler. Fransız hatları arasında kurdukları bu köprübaşı sayesinde, Alman birlikleri sadece, 120 ölü ve 400 yaralı vererek, Meuse nehrinin karşı kıyısını işgal ederler.

Bir botla karşı kıyıya geçen Guderian, "Manevra gibiydi. Az kayıp verdik." deyince, emir subayı, "Buralarda, gondol gezisi yapmak yasaktır." cevabını vererek, saldırı öncesi yaptığı konuşmayı hicveder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder