Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

13 Ekim 2016 Perşembe

Günün kitabı: Çelik Gemiler - Demir Bahriyeliler / Cem Gürdeniz

"Günün kitabı" başlıklı tanıtımımızda, bugün sözü, üyelerimizden, Tuğrul Coşkun'a bırakıyorum. Onun klavyesinden:

Bugün, yeni satın aldığım ve çoğunu okuduğum '' Çelik Gemiler, Demir Bahriyeliler'' isimli kitaptan bahsetmek istiyorum. Kitabın yazarı Cem Gürdeniz. Kendisi Balyoz kumpası ile içeri alınan ve yaklaşık 3 yıllık tutukluluktan sonra AYM kararı ile salıverilen; sonrasında da tekrar yargılanıp işlediği iddia edilen suçlardan beraat etmiş üst düzey askeri denizcilerimizden biridir. ''Hedefteki Donanma'' isimli kitabı ile de kendisini hatırlamanız mümkün.
''Çelik Gemiler, Demir Bahriyeliler'' ise zaman zaman yukarıda bahsi geçen olaylara değinse de özünde ve yoğun olarak gemilerin ve komutanlarının hikayelerine yer veriyor. Kitap, son otuz yıl içinde donanmamıza katılan fırkateyn sınıfı savaş gemilerinin kızağa konuluş ya da Türkiye Cumhuriyeti'ne devirlerinden itibaren gemi komutanlarının başından geçen ''maceraları'' keyifli ve akıcı bir dille anlatıyor. Cem Gürdeniz, anlattığı anıların çoğunu Hasdal ve Silivri ceza evlerinde tutuklu komutanlarla hapishane arkadaşlığı sırasında bire bir görüşerek toplamış.
İçerik takdire değecek kadar ilginç. Örnek vermek gerekirse; ABD tarafından donanmamıza devredilen TCG Gaziantep isimli Perry sınıfı fırkateynimizin Yunan lobisi yüzünden yaklaşık 2 yıl ülkemize gelemeyişi ve mürettebatın bu süre zarfında ABD'de çektiği sıkıntılar; gemiyi adeta sıfırdan yarattıktan sonra elimizden alınışı ve sonrasında iadesi; TCG Gaziantep'in 100 gün süren dünyanın en zor eğitim - tatbikatlarından birine katılmak için İngiltere'ye gidişi ve burada yaşadıkları; 1980'lerde donanmamıza katılan ilk MEKO 200 sınıfı fırkateyn olan TCG Yavuz'un inşa ve kabul sürecinde yaşananlar, gemi komutanı ve üst düzey personelin inşa sırasında gördükleri aksaklıkları gemi yapımcısı firmanın başında boza pişirerek tadil ettirmeleri - düzelttirmeleri ve bu yüzden Türkiye'ye dönünce sorguya çekilmeleri; Yavuz'un Kardak krizi maceraları; aynı sınıfın ikinci gemisi TCG. Turgutreis'in elektronik istihbarat ve karşı tedbirler görevi sırasında Ege Denizi'nde yaşadıkları; aniden icra edilen bir NATO tatbikatında zamanının en modern İngiliz fırkateynini göz açıp kapayıncaya kadar saf dışı etmesi ve sonrasında yaşananlar; gene MEKO sınıfından inşası natamam TCG Fatih'in sırf adaşlığından dolayı Fatih Sultan Mehmet köprüsü açılışında Cumhurbaşkanı ve üst düzey komutanları misafir ederek törene iştiraki; Gölcük tersanesinin MEKO sınıfı TCG Fatih ve TCG Yıldırım'ı tamamlayıp teslim edene kadar denizcilerimize yaşattığı sıkıntılar ve ünlü havacı Vecihi Hürkuş'un ''Vatana yapılan hiçbir hizmet cezasız kalmaz.'' sözünü haklı çıkarırcasına gemi mürettebatına çektirdiği çileler...


Keyifle okuyacağınızı inandığım bu kitabı şiddetle tavsiye ediyorum; şu anda hemen hemen bütün kitapçılarda kolaylıkla bulunabiliyor.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder