Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

9 Ekim 2016 Pazar

Günün filmi: Attack on the Iron Coast / Demir sahile saldırı / 1968

1968 yapımı, başrollerinde Lloyd Bridges'in oynadığı, "Demir sahile saldırı" şeklinde tercüme edebileceğimiz film, Fransa sahillerinde yer alan, bir Alman deniz üssüne düzenlenen komando saldırısını anlatıyor. Filmin süresi, yaklaşık 90 dakika ve eski savaş filmleri meraklıları, İngiliz yapımı diğer savaş filmlerinden, bazı alıntılar yapıldığını fark edebilirler. (633. Squadron / Dilimize "Fedailer filosu" diye, tercüme edilmiştir.)

Filmin senaryosu, gerçek bir komando harekâtından yola çıkıyor. İngiliz komandoları, RAF (Royal Air Force) ve Royal Navy (İngiliz Deniz Kuvvetleri) eşliğinde, 28 Mart 1942 tarihinde, Operation Chariot (Savaş arabası harekâtı) kod ismiyle düzenlenen harekâtta, Fransa sahillerinde ki Saint Nazaire limanına başarılı bir saldırı düzenlemişler ve burada Almanlar tarafından inşa edilen, Atlantik sahilinde ki en büyük liman tesislerini kullanılmaz hale getirmişlerdir.

Bu operasyonun nedeni, Alman Deniz Kuvvetleri'nin (ve o güne kadar, insanlık tarihinde inşa edilen) en büyük savaş gemisi olan Tirpitz'i, Atlantik Okyanusu'nda kullanımını kısıtlamaktı. Herhangi olası bir hasar sonucu, tamir edilmesi gereken Tirpitz'in sığabileceği boyutlarda, tek "kuru havuz" Alman limanları dışında, Saint Nazaire'de inşa edilmişti. Söz konusu başarılı komando harekâtı sonucunda, Tirpitz'in operasyonel kapasitesi Kuzey Denizi ile sınırlandırılmıştır.



Film hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için IMDB sayfası:

http://www.imdb.com/title/tt0062688/?ref_=fn_al_tt_1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder