Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

17 Mart 2017 Cuma

Günün kitabı: II.Dünya Savaşında Askeri Hatalar / Kenneth John Macksey

Bugün tanıtmak istediğim kitap, İş Bankası Kültür Yayınları, tarih dizisinden, 2012 yılında çıkmış.

II.Dünya Savaşında Askeri Hatalar (Military Errors of World War II / 1987)



Yazar, Kenneth John Macksey, 1923-2005 yılları arasında yaşamış, İngiliz bir yazar ve askeri tarihçi. 2. Dünya Savaşı boyunca, Kraliyet Zırhlı Kolordusu'nda (Royal Armoured Corps) ve Percy Hobart'ın komutasında görev yaptı.

[Percy Hobart, ülkemizde, çok az tanınan, bir İngiliz istihkâm subayıdır. Normandiya Çıkarması'nda kullanılan ve "Hobart's Funnies" takma adıyla tanınan, çeşitli tank tiplerinin yaratıcıdır. Ünlü Atlantik duvarı (İsmi, Müttefiklere varlığından daha çok kafa yorduran, var-yok arası bir engeller dizisi!) boyunca, Almanların kurduğu çeşitli engelleri aşmak için, ağırlıklı olarak İngiliz tanklarına, bir takım mühendislik harikası (çok iyi verim alınan) eklemeler yapmıştır. Başlı başına, başka bir yazı konusudur.]

Emekliliğinin son yıllarından itibaren, askeri tarih konusunda bir çok kitap yazmıştır. Bunların arasında, Guderian, Kesselring, Rommel ve doğal olarak Percy Hobarth üzerine yazılmış biyografilerle, Africa Corps ve tank savaşını konu edinen eserler vardır. Ayrıca, alternatif tarih dalında 2 kitabı vardır. Birincisi, 1940 yılında İngiltere'nin Nazi Almanya'sı tarafından işgalini anlatır. Diğeri, hayali bir NATO-Varşova Paktı savaşını konu edinir.

Bugün bahsettiğim kitabın tercümesini, askeri tarih alanında, bir çok kitabı dilimize kazandıran Mehmet Tanju Akad yapmış. Kitabın alt bölümleri;

I.Kaygısızlık ve kibir günahları
1940 öncesinde ki olaylar

II.Hayal edilmesi zor bir sefer
Almanya'nın Batı Avrupa'yı fethi

III.Ölümcül erteleme
Britanya savaşı

IV.Rusya'ya doğru yan adımlar
İstilanın ön hazırlıkları

V.Aşırı güvenin sonucu
Rusya'da ki muharebeler 1941

VI.Yeteneksizlikten kaynaklanan sıkıntılar
Batı çölü seferleri, Aralık 1940'dan Şubat 1942'ye

VII.Egonun fesadı
Gazala'dan El Alameyn'e 1942

VIII.İlham kuruntuları
Atlantik muharebesi, ilk aşama

IX.Hayal gücü olmayanlar için cezalar
Atlantik muharebesi, nihai aşama

X.İnisiyatifin bedeli
Japon müdahalesi, 1941

XI.Almanya üzerine yanlış düşünceler
Avrupa'da bombardıman taaruzu 1940 - 1943

XII.Berlin için kararlar
Bombardıman taaruzu 1944

XIII.Arnheim'da kumar
Hava İndirme taaruzu 1944

XIV.Yenilmezlik kuruntuları
1942 Pasifik seferi

XV.İntihar dürtüleri
Leyte Körfezi muharebesi

XVI.Hataların toplamı

Yazar, neredeyse, 2. Dünya Savaşı'nın yer aldığı her coğrafyada gerçekleşen önemli muharebelere değinmiş. Toplam 15 ayrı alt bölümde, Müttefik ve Mihver devletler ayrımı yapmadan, gördüğü hataları dile getirmiş ve son bölümde, toplam bir analiz yapmış.

Savaşın içinde yer almış profesyonel bir asker olarak, okunmaya değer, önemli bir eser vermiş. 2. Dünya Savaşı'nı global bazda anlayabilmemize yardımcı olabilecek değerli bir kitap. Yazılmasının üzerinden, neredeyse 30 yıl geçmesine rağmen, kütüphanenizde bulunmalı. 

Benim dikkatimi, cümlelerin uzunluğu ve bazı analizlerde ki "kuru" diyebileceğimiz tanımlamalar çekti. Neyseki, konuya hakim olan Tanju beyin tercümesi, kitabı daha kolay okunur bir hale getirmiş.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder