Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

7 Mayıs 2015 Perşembe

Günün kitabı: Marne 1914 / Osprey / İş Bankası askeri tarih dizisi

İş Bankası Osprey tarih dizisinden “Marne 1914” isimli kitap, Kahraman Şakul'un tercümesi ile bu yılın Nisan ayında piyasaya verilmiş. Orijinali 2010 yılında basılan kitap, Fransız askeri tarihi uzmanı Ian Summer tarafından hazırlanmış, Graham Turner çizimleri ile donatılmış. Bazı tarihçiler tarafından, “1. Dünya Savaşı’nı şekillendiren”  muharebe olarak değerlendirilen, 1.Marne muharebesi hakkında, okunması gereken bir kitap.

Kitap, doğal olarak, ünlü, “Schlieffen Planı”’nı da irdelediğinden, askeri tarih meraklılarının kaçırmaması gerekir.
İçindekiler:

-Açılış hamleleri

-Kronoloji

-Hasım komutanlar

-Hasım kuvvetler

-Muharebe cetvelleri

-Hasımların planları

-Marne meydan muharebesi

-Muharebenin ardından

-Muharebe meydanının bugünkü hali

-Kaynakça

-Dizin

İş Bankası’nın Osprey tarih dizisinden çıkan 20. kitap olarak,96 sayfalık içeriği, fotoğrafları, üç boyutluya yakın, açıklamalı çok sayıda haritası ile belli bir seviyenin altına inmeyen, klasik bir Osprey kitabı.
Kitap, 1. Dünya Savaşı’nın 100. yılını anma kutlamaları bağlamında, 2014 yılında, hele, Eylül 2014 tarihinde piyasaya verilseydi, çok anlamlı olurdu. (“Bulmuş, bunuyor”, gibi oldu!)

Kişisel olarak, Graham Turner benim favori çizerim değildir, ama, kalitesi ile kendisini kabule ettirmiş bir çizeri eleştirmek bana düşmez. Kahraman hocamızın, ünvânı belli, tercüme için teşekkürler, ancak, benim, “daha fazla öz-Türkçe” kelimeler takıntım, devam ediyor.
OspreyAskeriTarihdizisi
Gününkitabı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder