Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

25 Mayıs 2015 Pazartesi

1940 Batı/Fransa seferinde, Rommel'in komuta ettiği 7. zırhlı tümen / Hayalet tümen!


10 Mayıs 1940 tarihinde, "Fall Gelb" (Plan Sarı) doğrultusunda, saldırıya geçen A ve B Ordular grubu, kısa süre içinde, o güne kadar görülmemiş bir hızla, düşman topraklarında ilerlediler.

B Ordular Grubu, Hollanda'yı ve Belçika'nın kuzeyini işgal ederken, Plan Sarı'nın, ana saldırı gücünü oluşturan A Ordular Grubu, Güney Belçika ve Lüksemburg'da ki Ardenler bölgesine girdi.

Tüm planın kilit noktası, A Ordular Grubu'nun, öenmli bir bölümünü oluşturan, zırhlı tümenlerin, büyük bir hızla ilerleyerek, düşman cephedini yarması ve düşman birlikleri arasında kaos ve panik yaratmasıydı.

A Ordular grubu'nu oluşturan 3 ordu vardı. 4., 12. ve 16. ordu. 12. ve 16. ordu, Panzergruppe Kleist'ı (Zırhlı Grubu Kleist) oluşturacak bir biçimde, doğrudan A Ordular komutanı, general von Rundstedt'e bağlıydı. Bu özel grubunA Ordular Grubunun ana vuruş gücü olması planlanmıştı.

Başlangıçta, herşey planladığı gibi ilerledi. Ancak, zaman ilerledikçe, beklenmedik bir unsur, daha doğrusu kişi ön plana çıkmaya başladı. Bu da, A Ordular Grubu'nun içinde ki 4. Ordu'ya ait olan, 7. Zırhlı tümene komuta eden Rommel'di.

12 Mayıs'da Meuse nehrine ullaşan ilk Alman birliği, 7. tümendi.

13 Mayıs'da Meuse nehrine geçen ilk Alman birliği, 7. tümendi.

21 Mayıs'da Arras ulaşır ve savaşın ilk tank savaşını gerçekleştirir. Kuzeyden saldırıya geçen 2 İngiliz tank alayı, Rommel'in sağ kanadına ani bir saldırı yaparlar.

Emrinde ki, tank birliği ateş gücü ve zırh koruması bakımından, İngilizlerden çok daha zayıftır. Liddel Hart'ın "Rommels paper" isimli kitabında, Alman ordusunun, o tarihlerde ki ana tank silahı olan, Panzer III'e bile sahip olmadığı yazar. İngilizler, 60 adet Matilda I ve Matilda II takları ve 1 tugay piyade eşliğinde saldırıya geçerler. (Ara not: Matilda II, ağır zırhı ile, Char B1_bis tankından sonra, Almanların en çekindiği tank olmuştur.)

İlk saldırıyı 105 mm.;lik howitzer topları ile engeller. Ancak, ikinci İngiliz saldırısı çok daha kuvvetlidir. İşte, tam bu anda, Rommel'in yaratıcılığı ön plana çıkar ve ilk defa 8.8'lik uçaksavarların, tanksavar olarak kullanılması emrini verir. (Ve böylece, 8.8 Flak efsanesini yaratır!)

Bu ani saldırının geri püskürtülmesinden sonra, Genelkurmay'dan gelen bir emirle, Rommel ilerlemesini durdurur.

26 Mayıs'da dinlenen ve yeni kuvvetlerle desteklenen 7. zırhlı tümene ek olarak, 5. zırhlı tümende Rommel'in emrine verilir ve Rommel ilerleyişine aynı hızla devam eder.

5 Haziran'da Sen nehrine ulaşan ilk Alman birliği olur.

10 Haziran'da Dieppe yakınlarında, Manş Denizi'ne ilk ulaşan Alman birliği, Rommel komutasında ki 7. ve 5. zırhlı tümenlerdir

1940 Batı/Fransa seferi esnasında, Rommel'in komutasında ki 7. tümenin katettiği mesafeler, o tarihe kadar hayal bile edilemeyecek düzeydeydi. (O günün koşullarında!) 2. Dünya Savaşı'na komuta eden kademenin, 1. Dünya Savaşı'nın siperlerinde, düşük rütbeli  subaylar olarak hizmet verdiklerini unutmayalım. O 4 yıl içerisinde, bazen, aynı siperlerde aylarca, hatta yıllarca, çarpışan bir nesil için, düşman topraklarında, 1 günde 35 ilâ 50 kilometrelik bir ilerleme hayal bile edilemezdi.

Tabii, bunda, Rommel'in, Guderian gibi, "zırhlı birlikleri" "savaşın sonucunu belirleyici" bir silah olarak görmesi buyük önem taşıyor. "Daima ileri", "daima hızlı" yaklaşımı ile "risk üstlenen" bir karakter yapısı birleşince, ortaya, Genel Karargah ile haberleşmeden, kendi kararlarını kendi veren, atılgan bir komutan çıkıyor. Bazı durumlarda, Rommel'in bilerek, "Genel karargah" ile telsiz bağlantısını "kaybettiği" ileri sürülür(!)

Onun emrinde, 7. Zırhlı Tümen, 1940 Batı/Fransa seferinde, "Hayalet tümen" takma ismini almıştır. Çünkü, bazı günlerde hiç kimse, tümenin nerede olduğunu bilmezdi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder