Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

13 Mart 2014 Perşembe

1940 Batı seferi / Fall gelb / Manstein versiyonu!

1940 Batı seferi için hazırlanan plan, Manstein tarafından yapılan öneriler sonucu şu hale geliyor:



Planın 29 kere değiştirildiği yazılır. Son versiyonun şekillendirilmesinde, şans büyük rol oynuyor. 

10 Ocak 1940 tarihinde, Münster'de yapılacak Genelkurmay toplantısına katılmak üzere, Messerschmidt Bf 108 uçağıyla Köln'den yola çıkan Binbaşı Helmut Reinberger ve binbaşı Erich Hönman kötü hava koşulları nedeniyle Belçika'ya zorunlu iniş yaparlar. Bu iki subay, planları yakamadan, Belçika jandarmaları tarafından yakalanırlar. 

Müttefik genelkurmayının,  "Plan Sarı"' dökümanlarını ele geçirmesine rağmen, Alman Kara Kuvvetleri Komutanlığı, yeni bir plan hazırlamaz. Ayrıca, Manstein'ın önerdiği, Ardenler bölgesi üzerinden, zırhlı birliklerle saldırı planını da, "gerçekleştirilmesi olanaksız" diyerek kabul etmez.

Manstein, Rundstedt'in desteğiyle de, OKH planının değiştirmek için, fazla üsteleyince, başka bir birliğin komutasına atanma bahanesiyle, uzaklaştırılır. Ancak, emrindeki bir subayın, Hitler'in emir eri ile görüşmesi sonucunda, kendi planını, bizzat Hitler'e sunma fırsatı yakalar. 

Sonrasını biliyoruz. "Sichelschnitt" planının doğuşu ve 1940 Batı/Fransa seferi.. 

Kısacası, Alman Genelkurmayının da çekişme, eski ve yeni nesil mücadelesi, Hitler'in eski nesil Prusyalı subay kitlesini zayıflatma çabaları ve şans faktörü. Bu durumda, Manstein'a hava koşulları ve Müttefikler yardımcı olmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder