Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

23 Ağustos 2014 Cumartesi

Günün kitabı: Birinci Dünya Savaşı / Norman Stone

Bugünkü kitabımız, İngiliz tarihçi, Norman Stone tarafından yazılan ve Ahmet Fethi Yıldırım tarafından dilimize tercüme edilen, "Birinci Dünya Savaşı".
Doğan Kitap adı altında, Doğan Egmont Yayıncılık tarafından, Nisan 2010 tarihinde, piyasaya verilen kitap, 166 sayfa ve benim alış fiyatım 14.- TL.

Aslında, 2007 yılında basılan, orijinal kitabın ismi, "World War 1, a short history", potansiyel okuyucuya çok daha fazla bilgi veriyor. "1. Dünya Savaşı'na ilgi duyuyorum, ancak, çok fazla vaktim yok." veya "Uzun ve yoğun analizlerin bulunmadığı, ancak, konuyu yine de, güzel özetlemiş, usta bir tarihçinin elinden çıkmış bir kitap arıyorum." diyenlere hitap eden bir başlık.

Bence, bu açıdan, kitabın kapak ismini tercüme ederken, "satış stratejisi" açısından bir hata yapmışlar. (Ha, ülkemizde, satışlar, bu yüzden milyondan, yüzbinlere mi düştü?!!)
Bu küçük noktayı atlayıp, içeriğine gelirsek...

Kitabın bölümleri:

-Giriş
-Savaşın başlaması
-1914
-1915
-1916
-1917
-1918
-Savaş ertesi

başlıklarından oluşuyor. Yazar, ilginç bir yöntem izlemiş, ve yıl bazında, savaşın gelişimini anlatmış. Doğal olarak, tüm Dünya coğrafyasına yayılmış, bir savaşı "kısa" bir derleme olarak yazmaya kalkınca, bazı muharebelere ve komutanlara öncelik tanımak zorunda kalmış. Ancak, Osmanlı/Türk ordusunu ve cephelerini gözardı etmemiş.

Özellikle vurgulamak istediğim nokta, kitabın sonunda yer alan haritalar, çok net ve bölümlerde anlatılan gelişmeleri kronolojik olarak takip etme açısından çok faydalı! (Maalesef, bir çok yabancı eserde bile, ender rastlanan bir durum!)

Norman Stone'a gelince..Kendisi, 1941 doğumlu, bir İskoç tarihçi. (İngilizler duymasın!) Cambridge ve Oxford geçmişi olan, bir Yakınçağ profesörü..(Daha ne yazalım!) ["Bu eğitim kurumlarının içinden çıkan ve tarihe, belirli bir yön vermeye çalışan, Anglo-Amerikan muhafazakar tarihçilerden belirli noktalarda ayrılır!" notunu da düşelim!]

Bizim açımızdan ilginç olanı, Prof.Ali İhsan Doğramacı'nın daveti ile, Bilkent Üniversitesinde görev yaparken, bu kitabı yazmış olması.

Kendisine, "Wolfson History" ödülünü kazandıran, "Eastern Front:1914-1917" en ünlü eseridir. ("Kitap, neden hâlâ, dilimize çevrilmedi?", bilmiyorum...) Benim merakımı en çok çeken eseri ise, "1878-1919, Europe transformed" isimli kitabıdır. 19. yüzyılın, bilhassa ikinci yarısı, uluslararası politik değişiklikler yanında, teknolojik gelişmeler ve bunların silah teknolojisine yansımasıyla, 1. Dünya Savaşı'nın tohumlarının atıldığı bir devredir.

Yeniden günün kitabına dönersek, yazarın ismi bile, kitabı almanız için bir neden! Ancak, bir not düşmek istiyorum. Norman Stone, kendi ölçülerine göre, "kısa" bir kitap yazmış. Her bir bölüm, hatta, bazen bir paragrafda, "bilgi patlaması" yaşanıyor. Eğer, daha önce, 1. Dünya Savaşı hakkında bir kaç kitap okumadıysanız, alın, bir kenarda dursun, sonra okursunuz. Ya da okuyun, ama, bazı bölümlerde zorlanırsanız, üstünde durmadan devam edin. Okuması daha kolay, "kısa" kitapları, tanıtacağım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder