Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

28 Haziran 2015 Pazar

1940 Fransa seferi, "Plan Gelb" / "Case yellow" / "Plan Sarı" - haritaları!

1940 Fransa seferinden bahsederken, harita üzerinde planı göstermemek olmaz.

Planın birden fazla versiyonu olduğundan dolayı, bir takım seçimler yapmam gerekti. Amerikan ordusu arşivlerinde, OKH "Oberkommando des Heeres" (Kara Kuvvetleri Başkomutanlığı) orijinal planlarına ulaşabiliyorsunuz.

Aşağıda planın ilk halini görüyoruz: 19 Ekim 1939 tarihinde hazırlanan ilk sunumda, B ordular grubunun ana hedefi Hollanda'yı işgal etmek. B ordular grubu 2. ordu ve 6. ordudan oluşuyor. Bu iki ordu da kendi içinde alt birimlere ayrılmış.

B ordular grubunun, bir parçası olan 2. ordunun güney kolu, Hollanda içinde, Antwerp limanına doğru ilerleyecek. Antwerp'i aldıktan sonra, kuzeyden Belçika'ya saldıracak.

Amacı, B ordular grubunun diğer parçası olan 6. orduya Brüksel'i ele geçirmek için yardımcı olmak.

A ordular grubu da Belçika ve Lüksemburg'a saldıracak.

A ordular grubunu oluşturan 12. ordunun bir kısmı ve 16. ordu Ardenler bölgesinden geçerek, Sedan yakınlarında, Fransa sınırını yaracaklar.

Yapılan ilk plan bu:



Aşağıda ki harita da ise, planın son versiyonun hayata geçirilişini görüyoruz.Bu haritayı bilhassa, çok basit olduğu için seçtim. Flemenkçe bir web sayfasından alınmıştır. İşin ilginç tarafı, Hollanda'lı birisi tarafından yapılmış olmasına rağmen, "Plan Sarı"'nın, Hollanda ile ilgili kısmını fazla önemsememiş olması.

Fall Gelb (Case Yellow), the 1940 German attack with the Sichelschnitt in the south

Maginot Line boyunca ilerleyip (güneyden) kuzeye doğru giden "kahverengi" hat Müttefiklerin ilk savunma hattı.

Yeşil hat, Belçika içine ilerleyen BEF ve 2 Fransız ordusunun hızlı Alman ilerleyişi karşısında, geri çekilerek kurdukları ikinci savunma hattı.

Portakal renkli hat, kuşatılan Mütttefik kuvvetlerin, Dinamo Harekatı boyunca savundukları son hat.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder