Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

14 Haziran 2015 Pazar

Nazi Almanya'sının orduları 1940'da Paris'i ele geçirdi!

1940 yılında, bugün, yani bundan 75 yıl önce, Nazi Almanya'sının orduları Paris'i işgal etti.

10 Haziran tarihinde, Fransız hükümeti, Paris şehrini, "açık şehir" ilan ettiğinden dolayı, şehrin civarında ve içinde hiç bir silahlı çatışma olmadı.

Fransız ordusunun Paris'in kuzeyinde kurduğu derme-çatma "Weygand hattı", beklendiği gibi, 5 günlük bir çatışmadan sonra yarıldı. (İsmini, ordunun komutasına atanan son Fransız generali Weygand'dan almıştır!)

Fransa'nın elinde ki tümen sayısı Alman ordusunun yarısından aza inmişti. Ayrıca, İngilizler "Dinamo Harekâtı" ile ana kıtadan geri çekilmek zorunda kalmışlardı.

İtalya sınırında ki Fransız birlikleri, 10 Haziran tarihinden beri, kendilerine savaş ilân etmiş kahraman(!) İtalyan birliklerine karşı savaştıklarından, takviye olarak kuzeye hareket edemiyorlardı.

Alman sınırında ki Maginot hattında ki Fransız birlikleri ise, güneyden kuşatılma tehlikesi ile karşı karşıya olduklarından yerlerinden kıpırdıyamıyorladı.

Tüm bu olumsuz unsurlar karşısında, Fransız hükümeti "teslim olmaya" giden yolda çok önemli bir atım daha atarak, başkenti, kendiliğinden düşmana teslim etmek zorunda kaldı.

Die Deutsche Wochenschau 22/06/1940:

https://www.youtube.com/watch?v=qfP-8SNemeA


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder