Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

24 Mayıs 2015 Pazar

Günün filmi: Dunkirk / 1958

Bugünkü filmi tanıtırken, herşeyden önce, "siyah/beyaz"-çekim olduğunu vurgulamam gerekir. 1958 yapımı filmin başrollerinde oynayan artistler arasında benim tanıdığım, sadece, Richard Attenborough, uluslararası bir üne sahip. John Mills, Bernard Lee (James Bond filmlerinde, "M" rolü ile zihinlerde kalmıştır.) gibi, daha çok İngiliz film endüstrisinde ün kazanmış aktörlerin ağırlıklı olarak rol aldığı bir film.

Dolayısıyla, film daha çok, bizim gibi, "oldies" nesline hitap edebilir. Konusunu, 2. Dünya Savaşı'na ilgi duyupta bilmeyen yoktur, herhalde.  26 Mayıs - 3 Haziran 1940 tarihleri arasında gerçekleştirilen, Dunkerque Tahliyesi, diğer adıyla Dinamo Operasyonu, filmin senaryosunu oluşturuyor.

Fransa'nın Dünkerk (Dunkerque) kıyılarında 400 bin askerinin Alman kuvvetleri tarafından kuşatılması üzerine, 9 gün devam eden bu amfibik tahliyeye, sadece İngiliz Bahriyesi değil, her eşit tipte ve boyda sivil tekne ve denizcide katılmıştır.

338.226 askerin tahliyesi ile biten operasyon, 2. Dünya Savaşı'nın başlangıcından beri, Müttefiklerin gösterdiği ilk başarıdır.

Gerek, siyah/beyaz oluşu, gerekse ağır anlatımından dolayı, gençlere, önümüzdeki sene, 2017 yılında gösterilecek olan, yeni "Dunkirk" filmini tavsiye ederim.


Film hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için IMDB sayfası:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder