Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

7 Kasım 2014 Cuma

Günün kitabı: Osmanlı askeri tarihi / Mesut Uyar / Edward J. Erickson

Bazı kitaplar vardır, kelimenin tam anlamıyla, başucunuzdan ayıramazsınız. (Bundan dolayı da, "başvuru eseri" olarak isimlendirilmiş olabilirler!) İşin şakası bir yana, bazı eserler, inceledikleri konu hakkında, aradan ne kadar zaman geçerse geçsin, referans kitap olarak kalırlar. Bugün tanıtmak istediğim kitap, bu özelliğe sahip.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan Ekim 2014 tarihinde piyasaya sunulan kitap, Mesut Uyar ve Edward J. Erickson tarafından yazılmış ortak bir çalışma. Orijinali, "A military history of the Ottomans from Osman to Atatürk" başlığıyla,2009 yılında, Praeger Publishers yayınevince piyasaya sunulmuş. Kitabın, dilimize tercümesini, yazarlardan Mesut Uyar'ın yapmış olması, ender rastlanan diğer avantajlardan birisi.

Kitap 673 sayfa ile, okuru uzunca bir süre meşgul edecek nitelikte. Bence, en büyük özelliği, her iki akademisyenin de emekli muvazzaf subay ve askeri tarih konusunda uzman olmaları.


Mesut Uyar'ın "Türkçe baskıya önsöz" kısmına yazdıkları, ülkemizde "askeri tarih" konusuna getirilen en gerçekçi ve güncel yaklaşımlardan birisini içermektedir.

Diğer taraftan, bu bölümde vurguladığı gibi, orijinal kitabın Türkçe tercümesini yapmak yerine, büyük ölçüde, yenisini yazmıştır.

Kitap, 5 ana bölüme ayrılmış.

1- Erken dönem: Ortadoğu askeri sistemi ve Osmanlı ordusunun kuruluşu (1300- 1451)
2- Klasik dönem  (1451-1606)
3- Dönüşüm ve reform çabaları (1606-1826)
4- Hayatta kalma mücadelesi (1826-1858)
5- Sonun başlangıcı (1861-1918)

Konuyu, sadece askeri tarih meraklılarının değil, Türk tarihine ilgi duyan herkese tavsiye ederim. Öyle bir kaç günde bitirebileceğiniz bir kitap değil. Ancak, akıcı anlatımı ve berrak üslûbu ile rahatlıkla okunan bir eser.

En büyük özelliği ise, zaman içerisinde, konu açıldıkça, elinize alıp tekrar tekrar karıştıracağınız bir başvuru eseri olması. Kaçırmayın, sonra, bulamayıp üzülürsünüz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder