Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

27 Nisan 2015 Pazartesi

Günün kitabı: Waffentechnik im zweiten Weltkrieg / Alexander Lüdecke

Almanca kitaplar serimizde bu defa bayağı büyük ve kalın bir kitaba yer veriyoruz.

“Waffentechnik im zweiten Weltkrieg”

Yazarı Alexander Lüdecke olan kitap, ilk defa 2007 yılında basılmış. Bir sonra ki baskılarının 2010, 2011 ve 2012 yıllarında gerçekleştiğini göz önüne alırsak, okuyuculardan gelen tepkinin olumlu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Parragon Books tarafından basılan, 320 sayfalık kitap, sadece içeriği ile değil, boyutlarıyla da, göze hitap ediyor.

2. Dünya Savaşı’na katılmış, “tüm” ülkelerin, kara, hava ve deniz savaşlarında kullandığı silahları içeren bir kitap yazmaya kalkışmak bile, takdire şayan bir atılım.


Doğal olarak, görsel malzemesi ağırlıklı bir kitap. İçindeki fotoğrafların ve teknik çizimlerin sayısının 500 ‘den fazla olduğu yazılmış. (İtiraf edeyim, saymadım!)

Bence önemli olan nokta, tüm bu görsel malzemenin yanında, her bir silahın gelişimi ve kullanım tarihçesi hakkında verilen bilgilerin de, kitapta azımsanmayacak bir kapsamış olması.

Tabancadan bombardıman uçağına kadar, kullanılan silahlar ve araçlar hakkında yeterli (!) bilgileri kapsayan ve anlaşılabilir bir dilde anlatan bir eser çıkmış ortaya. Verdiği bilgiler konusunda çok ayrıntıya girmediğini burada vurgulayalım, zaten, bu kadar geniş kapsamlı bir eserde gerek yok.

Gerek yapılan sıralama, gerekse açıklama için kullanılan dil ve sunulan veriler, akıcı ve kolay anlaşılır bir başvuru kitabı yaratmış.

2. Dünya Savaşı silahları hakkında, tarihsel ve tekniksel gelişimleri ile taktiksel kulannım alanlarına dair, güncel ve profesyonel bir başvuru kitabı. Bir ansiklopedi olduğunu iddia etmiyeceğim, çünkü o tipte bir kaç çalışma var.

Örneğin, „Waffen des Zweiten Weltkriegs. Eine Enzyklopädie" („2. Dünya Savaşı’nın silahları. Bir ansiklopedi!“ isimli eser, 1500 sayfalık bir çalışma!)

Zaten, yazarın da “Silah tekniği” konusunda bir eser sunduğunu unutmayalım!


Savaşa katılan bazı ülkelere ait bir takım silah sistemlerinin yer almadığını ve bir kaç noktada hata yapıldığını kenara not edelim. (Hollanda, Belçika ve İskandinav ülkeler eksik!)  Gerçekçi olmak gerekirse, bu kadar geniş kapsamlı bir araştırma da, ben, hiç kimsenin “mükemmelliyetçi” bir yaklaşım göstereceğini sanmıyorum. (Ve tavsiye etmiyorum!)

Tüm eksiklerine rağmen, konu ile yeni ilgilenenlere verilebilecek çok güzel bir hediye. Konuyla uzun süredir ilgilenenler ise, bu fiyata, zaten hiç düşünmeden almışlardır!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder