Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

16 Ocak 2011 Pazar

Günün klasiği: El Cid / 1961

Uzun süredir, bloğa bir "Savaş filmleri klasikleri" adı altında bir bölüm eklemek istiyordum. Bugüne ve "El Cid" filmiyle "Reconquista" (Dilimize, her ne kadar, "yeniden fetih" olarak tercüme edilse de, tartışmalı bir deyimdir!) dönemine (722 - 1492) kısmetmiş.

Başrollerinde, Charlton Heston ve Sophia Loren'in oynadığı ve yönetmenliğini Anthony Mann'ın yaptığı film, 1961 yapımı film "Klasikler" arasına girmiştir.

1960'lar, Hollywood'un dev bütçeli tarih filmleri çevirdiği dönem. Kullanılan silah ve kıyafetler, senaryonun geçtiği orijinal bölgelerde, binlerce figüranla yapılan çekimler, ünlü kompozitörler ve orkestraların yarattığı muhteşem müzikler eşliğinde, ortaya defalarca seyredilebilen klasikler çıkmış. Charlton Heston ve Sophia Loren'in oyunculuğunu vurgulamaya bile gerek yok.

İngilizce bilenler için, aşağıda youtube'dan bir link. Bilmeyenler, Türkçe montaj veya Türkçe altyazılısını rahatlıkla bulabilirler.


Film hakkında daha ayrıntılı bilgi için IMDB sayfası:
Şunu asla unutmayalım ki, Hollywood gözünden, Hıristiyanların Müslümanlara karşı savaşında önemli rol oynayan Kastilyalı bir komutanın hayatından bir kesit anlatılıyor. Ancak, gerek, söz konusu kahramanın o döneme göre "açık fikirliliği", gerekse dönemin kendine has koşulları, mümkün olan ölçüler içerisinde "objektif"(!) bir eser ortaya konmuş.
Kafayı fazla yormadan seyredin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder