Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

22 Haziran 2017 Perşembe

Günün sözü: Heinz Guderian'dan!

1940 Mayıs Batı Seferinde, Alman Genelkurmayının hazırladığı ana plana göre, Sedan'ı ele geçiren Panzer tümenleri, durup, geriden gelen piyade birliklerini bekleyecekti.

Ancak, Guderian, Sedan'ı ele geçirdikten sonra, yazılı bir dur emrine rağmen, kendi tümeni ile birlikte Kanal kıyısına ilerleme emri verir. Geriye kalan 2 panzer tümeni de doğal olarak onu takip ederler.
Böylece, harekât kendi iç dinamiğini kazanır ve bir açıdan Panzer tümenleri Genelkurmayın kontrolünden çıkar. Doğal olarak, yaya Alman piyade tümenleri Panzer tümenlerinin gerisinde kaldıklarından, onların kanatlarını olası düşman karşı saldırılarına karşı koruma görevini yerine getiremezler.
Bu tehlike kendisine hatırlatıldığında, Guderian’ın verdiği cevap: „En iyi kanat koruması, düşmanda yaratılan şaşkınlıktır. (Der beste Flankenschutz ist die Verwirrung des Feindes.)“ demiştir. Tabii ki, bundan kastı, hızla hareket eden kendi birliklerinin düşman hatlarında yarattığı kargaşadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder