Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

19 Şubat 2015 Perşembe

Günün sözü, Ernest Renan'dan!

19. yüzyılda (1823- 1892) yaşamış bir Fransız filozof ve yazar olan Ernest Renan, "Hiçbir ulus devlet, geçmişi çarpıtılmadan yaratılamaz!" der.
19. yüzyılı, "bir tarih yüzyılı" olarak nitelendirebiliriz. Hem tarih bilincini gelişmiş, hem de tarih eğitimi kuramsal br nitelik kazanmaya başlamıştır.

Genel hatlarıyla, 19. yüzyıl boyunca, Almanya'da idealist felsefenin, Fransa'da sosyalist düşüncenin, İngiltere'de iktisat teorisinin gelişip güçlendiğini iddia edebiliriz.

Diğer yandan, aynı zaman kesitinde siyasal ideolojilerin öne çıkmıştır. Sosyalist düşünce ve onun felsefi kökleri bu dönemde belirginlik kazanırken, liberalizm ve onun felsefi kökleri daha belirgin bir hale gelmiştir.

Fransız Devrimi'nden sonra Avrupa'da yaşanan savaşlar, başarısız devrim girişimleri ve iktidarı ele geçirenlerin, her şeyden önce kendi üstünlüklerini ön plana çıkarmaları sonrasında ortaya çıkan hayal kırıklıklarının etkisi, 19. yüzyıl felsefelerinde görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder