Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

19 Ekim 2014 Pazar

Günün kitabı: Die 101 wichtigsten Fragen. Der zweite Weltkrieg / Jörg Echternkamp

Bugün tanıtacağım kitap Almanca...

İsmi: Die 101 wichtigsten Fragen. Der zweite Weltkrieg

Yazarı: Jörg Echternkamp

Yayınevi: C. H. Beck

Daha önce, Gerhard Schreiber’in yazdığı “der zweite Weltkrieg” isimli kitabı basan C.H.Beck yayınevi, bir kaç sene önce,  “Beck’sche Reihe” isimli bir yeni seri başlattı.

155 sayfalık, “cep kitabı” boyutunda ki bu eserin, ilk basım tarihi “17 Şubat  2010”.

Bu seride, artık, klasik olarak isimlendirebileceğimiz, ilk seri gibi, “cep kitabı” formatında.


1950 ve 1960 doğumlu olan okuyucular daha iyi hatırlar, ülkemizde de, “100 soruda” diye bir seri vardı. Konuyu, soru-cevap şeklinde ele alan bu seri, yayınevi tarafından basılmaktaydı.

Konunun, bu şekilde işlenmesi, hem okumayı daha kolaylaştırıyordu. Hem de, konuya yabancı olanların bile, kitabın  içeriğini, daha iyi ve çabuk bir biçimde anlamalarını sağlıyordu.

Okurken, istenilen sorudan başlanılabilmesi ve her biri, bir özet şeklinde sunulan cevapların daha akılca kalıcı olması, diğer avantajlardandı.

Beck yayınevi, konuyu 101 soruda ele alan bir uygulama yapmayı tercih etmiş. Sorunlar gruplar halinde, belirli konuları incelemek amacıyla sorulmuş ve kendi içlerinde tutarlı bir biçimde birbirlerini tamamlıyorlar.

Kitabın yazarı olan, Jörg Echternkamp, Potsdam’da ki, “Alman Silahlı Kuvvetleri, Askeri Tarih Araştırma Kurumu”’n da uzun senelerdir görev yapmaktadır.

Bu yeni serinin amacı, ele alınan konuyu, “temel bilgiler çerçevesinde, akıcı bir dille, konuya yeni başlayanlara” aktarmak olduğundan, gerek sayfa sayısı, gerekse sunumun içeriği bakımından hiç bir eksiği yok.

2 sayfalık bir önsözden sonra, 10 ana bölüm var. Bunlar, sırasıyla,

-Savaşa giden yol
-Avrupa’da savaş
-Dünya Savaşı haline gelmesi ve dönüm noktası
-Alman Silahlı Kuvvetleri
-Topyekûn savaş
-Almanya’da cephe gerisinde günlük yaşam
-Olaylar
-Kişiler
-Savaş(ların) bitişi
-Savaşın sonuçları

Benim gözüme çarpan eksiklik, kitabın sonunda, “kaynaklar” ve bilhassa, “tavsiye edilecek destekleyici eserler” bölümlerinin olmayışıydı.

Bu açıdan bakıldığında, fiyatı olan 9,95 Euro, Avrupa koşullarında rahatlıkla ödenebilecek bir tutar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder