Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

16 Ekim 2014 Perşembe

Günün filmi: Zulu / 1964

"Savaş filmleri klasikleri" adı altında ki bölüme, bugün eklemek istediğim film, "Zulu"

1964 yapımı, "Diamond Film" isimli İngiliz film şirketi tarafından çekilmiş, 138 dakikalık fimin başrollerinde, Stanley Baker, Jack Hawkings ve Michael Cain oynuyor. Yönetmenliğini Cy Endfield'in yaptığı film gerçek bir askeri çatışmayı anlatıyor. (Küçük bir not: Oyuncular arasında yer alan, günümüzün yıldız sinema sanatçısı Michael Cain, o tarihlerde, çok ünlü değil.)


"Rorke's Drift" adı verilen çiftlikte 22 - 23 Ocak 1879 tarihlerinde, Britanya ordusuna mensup Royal Engineers alayından yaklaşık 140 askerin, sayıları tahminen 3.000 ila 4.000 arasında değişen Zulu savaşçısını karşı direnişlerini anlatır.

Çatışmanın sonunda, tahminen Britanya ordusu kayıpları, yarısı ölü olmak üzere 35 civarındadır. Zuluların verdiği kayıplarda, yaklaşık yarısı ölü olmak üzere 800 civarında dır.

Kıyafetlerden, silahlara kadar kullanılan eşyalarda orijinalliğe dikkat etmeleri, filmin büyük bir kısmını, orijinal mekanlarda  çekmeleri ve Zuluları oynayanların gerçek Zulu kabilesinden olması, bence, filmi "Klasikler" arasına sokmaya yetmiştir. Bu arada, müziğini de unutmayalım.

İngilizce bilenler için, aşağıda youtube'dan bir link. Bilmeyenler, Türkçe montaj veya Türkçe altyazılısını rahatlıkla bulabilirler.

Film hakkında daha ayrıntılı bilgi için IMDB sayfası:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder