Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

7 Eylül 2011 Çarşamba

"Askerlik tarihi", neden önemlidir?

"Askerlik tarihi", neden önemlidir?; sorusuna verilecek cevap, aslında, bir kitabın, başlı başına bir bölümünü, rahatlıkla kaplar. Burada, kısa bir cevap vermek istersek:

Her şeyden önce, vurgulanması gereken nokta, savaşın, insanlık tarihinin vazgeçilmez (ne yazık ki!) bir öğesi olduğudur. Dünya tarihini incelediğimizde, her devirde ve neredeyse, her toplumda karşımıza çıkar.

Diğer bir deyişle, "savaş" ve insan" maalesef, birbirinden ayrılamayan iki olgudur. Carl von Clausewitz'in deyimiyle "Savaş, politikanın, başka amaçlarla devamıdır!" Politikasız bir Dünya, düşünülemeyeceğine göre, savaşsız, bir Dünya'da olmayacaktır. (Umarım, yanılırım!)


Onun, bu çok ünlü sözünü ,daha basite indirgeyip, mikro bazda bir örnek vermek istersek, çok temel bir psikolojik analiz yapmamız yeterli olur.

"İnsanoğlu'nun, bireysel istekleri sonsuzdur!" 

Bu bağlamda, bir gün, bir yerlerde, en azından iki insanın, çok basit bir maddeyi paylaşmamalarından dolayı kavga etmeleri, çok yüksek bir ihtimaldir. Bu bireyler, zamanla, gruplara; gruplar, kabilelere; kabileler toplumlara dönüşerek, bir savaşa veya en azından, bir çatışmaya yol açabilirler. (En basit haliyle, savaşa giden yol...)

Dünya tarihini incelediğimizde, her devirde ve neredeyse, her toplumda karşımıza "savaş" olgusu çıkar. Sadece tarih biliminin değil, arkeoloji, psikoloji, antropoloji, sosyoloji gibi diğer bilimlerin yaptığı son araştırmalar, “insan” ırkının var olduğu her yerde, en azından belirli bir zaman kesitinde, “savaş” olgusunun ön plana çıktığını göstermektedir.

İşte, bundan dolayı, "savaş" olgusunu inceleyen, "askerlik tarihi"'ni gözardı edemeyiz. 

Ülkemizde, maalesef, çok ihmal edilmiş olan, bu alt - tarih dalı, "Nereden geldik? Nereye gidiyoruz?" sorusuna verilecek cevapları ararken, mutlaka hesaplara katmamız gereken "verileri", bize sunar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder