Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

30 Ocak 2016 Cumartesi

Günün kitabı: Kafkasya'da imparatorluklar savaşı - Cengiz Fedakâr

Yeni yılın ilk "Günün kitabı" tanıtımında yer alan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından, Mart 2014 tarihinde yayınlanmış olan, "Kafkasya'da imparatorluklar savaşı" isimli eser.

299 sayfalık kitap, Trakya Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan, Cengiz Fedakâr'ın, doktora çalışmasına dayanıyor.

Eser, ülkemizin, askeri tarih birikiminde ihmal edilen, "kale" unsurunu, 18 yüzyılın ikinci yarısında, Kafkaslar coğrafyasında yer alan, Anapa kalesi bağlamında ele almış. Yazar, Rus ve Osmanlı imparatorlukları arasında ki dengenin, yavaş yavaş Ruslar lehine değişmeye başladığı bu dönemde, sadece askeri unsurları değil, kale yapımında rol oynayan lojistik faaliyetleri ve sivil yapıyı da irdelemiş.

Kafkasya gibi, Osmanlı imparatorluğu için askeri strateji ve nüfus yoğunluğu açısından hayati önem taşıyan bir bölgeyi baz alan, Fedakâr, gerek coğrafi, gerekse burada yaşayan halkların, konuya olan etkilerini, ayrıntılı tablolarla anlaşılır bir dilde anlatmış.

3 adet harita, 12 adet resim, 2 adet ek belgenin yanında, 36 sayfalık notlar ve 5 sayfalık kaynakça, yapılan doktora çalışmasının önemini vurgularken, konu ile ilgilenenlere, geniş bir başvuru listesi sunuyor.

Askeri tarihle ilgilenen herkesin, kütüphanesinde bulunması gereken bir yapıt. Bilhassa, askerin tarihin temel taşlarından birisini oluşturan "kale" konusunda, bir Türk tarafından yazılan çok az sayıda eser bulunduğunu göz önüne alırsak, kaçırılmaması gereken bir eser.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder