Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

24 Ocak 2016 Pazar

Günün filmi: "Beyond The Frontline: Kampf Um Karelien" / "Cephe gerisinde: Karelya muharebesi" - Almanca fragman

Bugün fragmanını tanıtmak istediğim film, ülkemize çok uzak ve yabancı  bir ülke olan(Kökenlerimiz, yakında olsa!) Finlandiya yapımı.

1939'da Sovyetler Birliği'nin, Finlandiya'ya saldırmasıyla başlayan "Kış Savaşı"'nın (Bazı belgelerde, "Finlandiya Seferi" olarak isimlendirilir.) sonunda, 1940 yılında imzalanan Moskova Barış Antlaşması ile Fin Karelyası'nın büyük kısmı Sovyetler Birliği tarafından ele geçirildi. Yaklaşık 400 bin Finli, Finlandiya içerisine dağıldı. Bu yenilgiyi unutmayan Finliler, Hitler ile anlaşma yapıp, "Barbarossa Harekâtı"'nda, 22 Haziran 1941 tarihinde, Sovyetler Birliği'ne saldırdı. Ancak, Finli lider Mareşal Carl Gustav Mannerheim, Fin ordusunun, "Kış Savaşı"'nda kaybettikleri toprakları geri aldıktan sonra, daha fazla ilerlemesine izin vermemiştir.

1941-1944 yılları arasında süren savaş, tarihe "Continuation War" olarak geçmiştir. 2. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nin göz ardı edilen muharebelerinin yer aldığı bu dönemden bir kesidi anlatan film, 2004 yılı Finlandiya yapımı.

Filmin senaryosu, İsveçli gönüllerin oluşturduğu 61. piyade birliğinin öyküsüne dayanıyor. Bu birlikte görev yapan İsveçli'lerin günlüklerine dayanılarak yazılan senaryo, bize oldukça uzak olan bir savaşı anlatıyor. Hollywood'un maddi olanaklarına ve tecrübesine sahip olmayan bir film endüstrisi tarafından çekildiğini unutmadan seyredin. Bence, bir çok Hollywood propagandasında çok daha gerçekçi.

127 dakikalık filmde, kullanılan silahlar ve araçlar bakımından tarihsel gerçekçiliğe mümkün olduğu kadar sadık kalınmış ve orijinal mekanlarda çekim yapılmış.



Filmin IMDB sayfası:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder