Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

20 Ocak 2016 Çarşamba

Günün kitabı: Moskova - Stalingrad - Berlin / Theodor Plivier


Bugün tanıtmak istediğim, diğer bir üçleme, Alman yazar Theodor Plivier'ın yazdığı, bir "belgesel"-roman dizisidir.

Yazar, Moskova - Stalingrad - Berlin üçlemesi ile, 2. Dünya Savaşı'nda, Doğu cephesinin en ünlü üç şehir muharebesini anlatmıştır.


Yazar, 1.Dünya Savaşı’nda Alman donanmasının „SMS Wolf“ isimli korsan gemisinde mecburi tayfalık yaptı. Söz konusu gemi, kendi sınıfında, Alman Deniz Kuvvetleri'nin en başarılısıdır. 400 gün boyunca, hiç bir limana uğramadan, sadece batırdığı düşman gemilerinden ele geçirdiği erzak ve malzemeyle, neredeyse tüm Dünya denizlerini dolaşarak, Almanya’ya geri dönmeyi başarmıştır.
„Büyük Savaş“ sonrası, yazarlığa başlayan Plivier, her iki savaş sonrasında yazdığı eserlerde, savaş karşıtlığını ve ulusal suçluluk kavramını işleyen ilk Alman yazarlarındandır.
Nazilerin iktidara gelmesinden sonra, eşiyle birlikte, Sovyetler Birliği’ne iltica eden yazar, savaş sonrasında, özellikle, Stalingrad’da esir düşmüş bir çok Alman subayı ve askeri ile konuşarak, „Stalingrad“ isimli eserine, neredeyse belgesel bir nitelik kazandırmıştır. 1945 yılının ikinci yarısında Almanca baskısı gerçekleştirilen kitap sayesinde, Alman halkı, ilk defa, Stalingrad yenilgisinin ayrıntıları hakkında gerçekçi bir bakış açısına kavuşmuştur.


2. Dünya Savaşı hakkında ki eserlerinin orijinal ve Türkçe tercümelerinin basım tarihleri şöyle:
Stalingrad       (1945 - 1978),
Moskau           (1952 - 1977),
Berlin              (1954 - 1978).
Tercümeleri, Semih Yazıcıoğlu tarafından yapılmış olan kitaplar, ortalama olarak 400 sayfalık eserlerdir. Günümüzde, sahaflarda kolaylıkla bulunabilen, uygun fiyatlı bir üçlemedir. Rahat okunan, bu akıcı kitapları tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder