Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

23 Mart 2015 Pazartesi

Günün kitabı: "Hitler'in masa sohbetleri"

Bugün tanıtmak istediğim kitap, "Hitler'in Sofra Sohbetleri" başlığını taşıyor.

Hitlerin akşam yemeği sohbetleri, iki görevli tarafından not alınıyor. Hitlerin yardımcısı Martin Bormann'ın talimatıyla başlanan kayıt tutma işi, ilkin Bormann'ın adamları arasında yer alan avukat Heinrich Heim tarafından yapılıyor. Ancak bir süre sonra, görev onun yardımcılarından Dr. Henry Picker'e geçiyor.
Her ikisi de Nazi partisinin bağlı simaları olan Heim ve Picker'in notları bizzat Martin Bormann tarafından gözden geçirilip, Bormann'ların Avusturya'da ki evlerine Bayan Bormann'a yollanıyor. Burada bir kopyası kalan notların, bir kopyası da Münih'teki Parti arşivine gidiyor.


Münih arşivinde ki kopya, savaşın sonundaki yıkımdan kurtulamıyor. Fakat Bayan Bormann, elindeki kopyayı kaçırmayı başarıyor. Notlar, maceralı bir yolculuğun ardından, Hitler'e ait her şeyi toplama merakıyla ünlü, İsviçreli bir işadamı olan François Genoud'ya ulaşıyor. François Genoud'nun elindeki orijinal notlar, 1953 yılında ilkin İngilizce olarak yayınlanıyor.

Almanca başlığı "Dr.Henry Picker: Hitlers Tischgespräche im Führerhauptquartier 1941- 42" olan kitap, Alman Tarih Enstitüsü (das Deutsche Institut für Geschichte der nationalsozialistischen Zeit) tarafından Freiburg Üniversitesi'nde görevli Prof. Gerhard Ritter'in editörlüğünde 1951 yılında, Athenäum Yayınevi tarafından piyasaya verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder