Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

13 Nisan 2016 Çarşamba

Günün kitabı: Lawrence Efsanesi / Orhan Koloğlu

Bugün tanıtmak istediğim kitap, ünlü gazeteci-yazar Orhan Koloğlu’nun Yeditepe Yayınları’ndan piyasaya verilen son eseri. Yazar, “Lawrence Efsanesi” başlığıyla, yakın tarihimize damgasını vurmuş en önemli düşman karakterlerinden birisinin hayatı ve kişiliğini konu edinmiş. 1. Dünya Savaşı’nda, sadece bizde değil, Arap, İngiliz ve Fransız tarihinde kendisine, aslında hak ettiğinden çok daha fazla bir yer isim ve yer edinmiş bu karakter hakkında yazılanları bir kaç dilde araştıran Koloğlu, anlatılanların ne kadarının gerçek, ne kadarının efsane olduğunu saptamaya çalışmış.


Mart 2016 tarihinde piyasaya çıkan 224 sayfalık kitap, 15 bölümden oluşuyor. “Bibliyografya” ve “dizin” bölümleri haricindekiler, şu başlıklar altında toplanmış:

-Bireysel değil, toplumsal bakış
-Lawrence’in yaşamı, kişiliği
-Hicaz demiryolu
-İyi Türk
-Kutûl-Amâre sendromu
-Lawrence cephede (!)
-Medeniyete karşı bedevi
-Çöl ekonomisi ve talan
-Altının dinamizmi
-Marjinal savaşçılar
-İkili oyunlar
-ÇirkinTürk
-Eşcinsel ve Sado-Mazoşist
-Propagandanın gücü
-Lawrence’in tasfiyesi


Başlıklardan da anlaşılabileceği gibi, Koloğlu, sadece farklı kaynaklardan yararlanmamış; aynı zamanda, Lawrence’i sadece kişisel olarak değil, politik, ekonomik ve uluslarası politika boyutunda incelemiş. Özellikle vurguladığı bir olgu, bizim her zaman çok zayıf olduğumuz, iç ve dış propaganda yoluyla, bir Lawrence efsanesinin yaratılması olmuş.

Orhan Koloğlu, çok sayıda ülkenin yabancı kaynakları incelerken,  5 yabancı dil bilmesinin faydasını çok görmüş. Yıllarca yaptığı gazetecilik faaliyetinin yanında, yurt dışında “Tanıtma ve Basın Ataşesi” olarak çalışan Koloğlu, çok sayıda kitabı ve tarih dergilerinde sürekli çıkan yazılarıyla, ülkemiz tarihçileri arasında, tartışılmaz bir yere sahip.

Satış fiyatı 20.- TL olan kitap, sadece askeri tarihe ilgi duyanlara değil, yakın tarihimizle ilgilenen her tarih okuyucusuna hitap ediyor.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder