Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

1 Nisan 2016 Cuma

“Bugünü anlamak için, #tarih“ dergisinin, 23. sayısı (Nisan 2016)!

Her ayın, olmazsa olmaz, süreli yayını, “Bugünü anlamak için, #tarih“ dergisinin, 23. sayısı (Nisan 2016) çıktı.


Kapak konusu olarak,“Osmanlı devleti öncesi beylikler dönemi Anadolu rönesansı“  ele alınmış. „Biz kimseye kin tutmayız, Kamu âlem birdir bize“ başlığı ile kapak resmi konuya ithaf edilmiş. Sinan Çuluk, Ahmet Kuyaş, Murat Toklucu, Emin Nedret İşli, kapak konusu hakkında yazan bir kaç isim.
Derginin içinde yer alan konulardan üçünü, kapağın alt kısmında tanıtmışlar.

Kutülamare-100. Yıl: 1. Dünya Savaşı’nda son osmanlı zaferi

İlk dedektifler: Eski kanun kaçağı, yeni kanun adamı

İnönü stadyumu:Türk futbolunun unutulmaz mabedi
Bence, bu sayıda yer alan en önemli makalelerden birisi, İlber Ortaylı’nın yazdığı, „Krizleri aşmak için seçkinci eğitim şart“ başlığını taşıyor. İlber hoac, tüm Dünya’yı 2008 yılından beri sarsan ve artık giderek sertleşen küresel krizi atlatabilmemiz için, hemen her alanda, çok iyi yetişmiş  elemanlara sahiip olmamız gerektiğini vurgulayarak, eğitimin ve uzman yönetici kesimin önemine değinmiş.
Bu sayıda, askeri tarih meraklılarını ilgilendiren makale ise, Tanju Akad tarafından „Harb Tarihi“ köşesinde, „Kut Savaşı – 100. Osmanlıların son taktik savaşı“ başlığıyla yer alıyor. 8 sayfa boyunca, Irak cephesinde, Britanya ordusuna karşı kazandığımız bu son zaferin askeri açıdan gelişimi ve sonrasında hem bizim hem de özellikle müttefiğimiz Almanların propagandası ışığında anlatılmış.
Askeri tarih okurlarına hitap eden diğer bir yazı, „Tıp-Sanat“ köşesinde, “Anna C. Ladd: Savaşın yüzüne kadın dokunuşu” ismiyle okuyuculara sunulmuş. Enis Batur’un kaleme aldığı 3 sayfalık makalede, savaşın cephe gerisine yer verilmiş. 1. Dünya Savaşı’nda ağır yaralanarak, vücudunun farklı kısımlarında, bu yaraların izlerini taşımak zorunda kalan askerlere, aslında başarılı bir heykel sanatçısı olan Anna C. Ladd tarafından uygulanan tedaviye yer verilmiş. Uzuvlarını kaybeden insanlarda protez kullanımı açısından atılan ilk ve en önemli adım olan, bu uygulamaya,   sayfa ayrılmış.
“Fotoğrafik hafıza” bölümü, yakında vefat eden gazeteci Kurtul Altuğ’a,  “Cumhurbaşkanlığı döneminde Turgut Özal” başlığı altında, onunla yaptığı ilk röportaja ayrılmış.

Derginin kapağında tanıtılan konulardan birisi olan, “İnönü stadyumu:Türk futbolunun unutulmaz mabedi” yazısı, spor tarihinin bir parçası olarak Murat Toklucu tarafından 8 sayfaya yayılmış.
"Albüm" kısmı "Nazım’ın evinde Vera’nın sofrasında" başlığı ile, ünlü şairimiz Nazım Hikmet’e ve eşi Vera’ya ayrılmış. 8 sayfayı kapsayan görsel bölümde, Nazım Hikmet’in ölümünden sonra, evin müze haline getirilişi ve ülkemizden ziyaret edenler şahısların çektiği fotoğraflar yer alıyor.
Kapak altında ki başlıklardan birisi olan, “İlk dedektifler: Eski kanun kaçağı, yeni kanun adamı” isimli makale “Kriminoloji” bölümünü kapsıyor. 9 sayfalık makalenin yazarı, Ayşen Gür.
„Edito“ başlığı altında, editör Gürsel Göncü’nün yazısı, „interaktif“ kısmında, okuyuculardan gelen, e-postalar, fotoğraflar, soru ve cevaplar, Kasım ayında, gün ve gün, Dünya tarihinden seçmeler, bilmece ve çoktan seçmeli 10 soru, ajanda, gastro tarihi, kurmaca, hafıza-ı beşer, gezgin göz, isimli bir çok bölüm daha, farklı konularla okunmayı bekliyor.
"Zamanın izinde“ kısmında, bu ay, „Çin kaynaklarında Türk" başlığıyla, İsenbige Togan, „tarihten ders almak“ deyiminden yola çıkarak, Orta Asya Türk devletlerine değinmiş.

Bu ayki sayfa sayısı 116 olan derginin, satış fiyatı 12.- TL.

Her ay olduğu gibi, yine “dolu dolu“ bir dergi okunmayı bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder