Öne Çıkan Yayın

Günün sözü: "Fransa'ya, "Liberté, égalité, fraternité", "süvari, piyade, ve topçuluk"'dan daha az rehberlik etmiştir."

"Liberté, égalité, fraternité" özdeyişi dilimize "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" olarak çevrilebilir. Bu üçlemenin ne a...

21 Ağustos 2016 Pazar

Günün belgeseli: "Kokoda" / Karşı saldırı / Bölüm:2

Günün belgeselinde, 2. Dünya Savaşı'nın, Pasifik cephesi üzerine hazırlanmış bir Avustralya yapımı olan "Kokoda" isimli belgeselin ikinci ve son bölümü yer alıyor.

Papua Yeni Gine topraklarında, 1942 yılının ikinci yarısında, Japon ve Avustralya silahlı kuvvetleri arasında ki, muharebeyi anlatan belgeselin 2. bölümden Japon ordusunun geri çekilişi ve bu bağlamda, Avustralyalıların karşı saldırısı anlatılmakta. Coğrafi olarak, bize çok uzak olan Dünya'nın bu köşesinde, yer alan bu muharebe hakkında çok az bilgiye sahip olmamız aslında çok doğal.

Bizim tarihimizde, Avustralya ve Yeni Zelanda orduları ile ilk defa karşılaşmamız, 1915 Çanakkale muharebeleri dolayısıyla gerçekleşir.

Nasıl, Çanakkale muharebeleri, her iki ülkenin, Birleşik Krallığın birer sömürgesi olmaktan çıkıp, birer millet olma aşamasında hayati önem taşırsa, Kokoda muharebesi de, Avustralya'yı kurtaran muharebe olarak kabul edilir.

Maalesef, dilimize çevrilmemiş veya Türkçe altyazı eklenmemiş. Ancak, iyi İngilizce bilen ve 2. Dünya Savaşı Pasifik cephesine ilgi duyan arkadaşlara tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder